DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Leren aankleden

Tussen de 2 en 4 jaar leren kinderen geleidelijk aan kledingstukken losmaken, een rits openen en een jas lostrekken. Tussen de 3 en 4 jaar gaan kinderen knopen losmaken en kleren aantrekken, soms nog verkeerd om. Ze leren hun schoenen aantrekken, maar verwisselen ze vaak nog. Oudere peuters kunnen vaak al wel hun veters lostrekken, maar veters strikken leren ze pas in de kleuterperiode.

Binnenstebuiten en andersom

Peuters begrijpen soms niet het verschil tussen de binnen- en buitenkant van kleding. Ook het verschil tussen een linker- en een rechterschoen kan verwarring opleveren. Als je kind dus zijn of haar T-shirt binnenstebuiten heeft aangetrokken en daar trots op is, kun jij dat ook zijn!

Zelf aankleden stimuleren

Natuurlijk is het prettig als je kind zichzelf kan aankleden. Je hebt dan ’s ochtends minder tijd nodig voor de verzorging. Als je peuter nog geen interesse toont om zichzelf aan te kleden, kun je dat stimuleren. Je kunt je kind bijvoorbeeld meer keuzevrijheid geven in de kleding die het draagt.

Kledingkeuze

Allereerst is het verstandig om je kind te laten oefenen met ‘makkelijke kleding’, dus bijvoorbeeld broeken of jurkjes met elastiek en truien met een wijde hals. Kies liever geen kleding met ingewikkelde knoopjes, ritsjes, gespen of touwtjes. Pas als je kind wat ouder is, wordt het daar handiger in.

Helpen bij het aankleden

Natuurlijk mag je wel helpen bij het aankleden. Het gaat er tenslotte om dat je kind steeds beter leert zichzelf aan te kleden, maar ook wanneer je kind zichzelf al goed kan aankleden, kan het zijn dat het toch graag door jou geholpen wil worden. Je peuter vindt dat waarschijnlijk fijn en het is misschien ook een manier om aandacht te vragen. Je kunt je kind helpen, maar ook prijzen of belonen als het zelf iets aantrekt. Daarnaast kun je het bijvoorbeeld aan de ontbijttafel juist wat meer aandacht geven.

Controleren: zit alles recht? Ben je niks vergeten?

Nadat je kind zichzelf heeft aangekleed, is het goed om toch nog even te controleren of het bijvoorbeeld de sokken niet is vergeten. Natuurlijk kun je een compliment geven voor alles wat wel goed gegaan is.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.