DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Leren fietsen

Vanaf het moment dat je kind kan lopen, kun je al beginnen het te leren fietsen. Voor peuters zijn driewielers het meest geschikt.

Driewieler

De meeste kinderen leren eerst vooruit te komen op een driewieler door zich met de benen af te zetten tegen de grond. Daarna leren ze om hun voetjes op de trappers te zetten en te trappen. Als je kind wat ouder wordt, kun je het een fietsje met zijwieltjes geven, en in de kleuterleeftijd kan het leren fietsen zonder zijwieltjes.

Loopfiets

Tegenwoordig zie je veel kinderen op loopfietsen met twee wielen. Deze loopfietsen zijn heel goed voor de evenwichtsontwikkeling. Een kind dat goed uit de voeten kan met een loopfiets, fietst vaak al heel jong weg op een gewone fiets.

Wat is een geschikte fiets?

De beenlengte van je kind bepaalt hoe groot de fiets moet zijn. De meeste peuters hebben een beenlengte van 43 tot 55 cm. Daar hoort een fiets bij met banden van 16 inch. Kinderen moeten met hun voeten bij de grond kunnen komen als ze op het zadel zitten, zodat ze zichzelf kunnen opvangen als ze wankelen.

Een helm en een vlaggetje

Een kinderhoofdje is nog heel kwetsbaar. Daarom is het voor de veiligheid verstandig om een fietshelm te kopen voor je kind. Verder is het een goed idee om aan de fiets een vlaggetje vast te maken dat hoog boven het fietsje uitsteekt, zodat je kind in het verkeer beter zichtbaar is.

Hoe help je je kind te leren fietsen?

Sommige peuters willen dolgraag leren fietsen. Het is belangrijk om rustig te beginnen en je kind even te laten wennen aan het wankelen door zelf de fiets vast te houden. Als je kind heel bang is, kun je beter niet te veel doorzetten. Je peuter is er dan waarschijnlijk nog niet aan toe. Zelf kalm en geduldig blijven is ook een handige tip, en als je je kind aanmoedigt en prijst bij elke poging, versterk je het zelfvertrouwen.

Tips om te leren fietsen

  • Leer je kind om naar voren te kijken bij het fietsen. Dat is de beste manier om het evenwicht te bewaren.
  • In het begin houd je je kind goed vast onder het fietsen. Je kunt regelmatig proberen je greep wat losser te maken, totdat je merkt dat vasthouden niet meer nodig is. Dat is een prachtig moment voor jou en je kind!
  • Het is verstandig om je kind direct te leren hoe het moet remmen en stoppen.

Over een poosje zal je kind ook samen met jou gaan deelnemen aan het verkeer. Als je samen een stukje gaat fietsen, vertel dan steeds wat je doet en waarom je het doet, bijvoorbeeld je hand uitsteken. Daardoor leert je kind veel over veiligheid in het verkeer.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.