DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Op de tenen lopen

Veel kinderen die net los lopen hebben de neiging op hun tenen te gaan lopen. Dat is bij jonge kinderen normaal. Oudere kinderen lopen soms ook uit gewoonte op hun tenen, bijvoorbeeld als ze enthousiast of opgewonden zijn. 

Tenenloop

Bij tenenloop of tenengang gebruikt je kind bij het lopen niet de hele voet. Je kind loopt op zijn tenen of voorvoet. Als een kind op de tenen loopt, dan komt het vaak in de familie voor.

Het kan zijn dat je kind uit gewoonte op de tenen loopt. Maar het kan ook zijn dat er problemen zijn met de spieren, zenuwen of de achillespees. Soms gaat je kind ook op de tenen lopen als het gespannen is.

Wanneer naar de arts?

De jeugdarts of jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau controleert de eerst drie jaar regelmatig het looppatroon van je kind. 

Het is verstandig om de jeugdarts of je huisarts even naar de voeten van je kind te laten kijken als:

  • je kind na het tweede jaar nog steeds regelmatig op de tenen loopt;
  • je kind niet op de hakken kan lopen;
  • het lijkt alsof je kind niet op platte voeten kan staan;
  • je je zorgen maakt over het op de tenen lopen.

Tenenloop verdwijnt vaak vanzelf. Maar als het nodig is kan de jeugdarts of de huisarts je kind doorverwijzen. 

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.