DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Leren traplopen

Een tweejarige kan een trap opkruipen en begint met hulp rechtop de trap op te lopen. Later houden kinderen zich vast aan de leuning, waarbij ze nog wel het tweede voetje bijtrekken op dezelfde tree. Vervolgens gaan ze de trap op door meteen het tweede voetje op de volgende tree te zetten, waarbij ze zich wel nog vasthouden. Kleuters kunnen een trap oplopen zonder zich vast te houden.

Helpen bij het leren traplopen

Als je kind goed kan lopen, kun je beginnen met het oefenen van het traplopen. Loop achter je kind aan naar boven en voor je kind uit als je naar beneden gaat. Je ziet dan wat je peuter doet. Je kind kan ook eerst zittend (tree voor tree) de trap af schuiven.

Waar let je op bij het traplopen?

  • Leer je kind om aan de brede kant de trap op en af te gaan.
  • Als kinderen eenmaal bij de trapleuning kunnen, is het handig om ze te leren om altijd met één hand de leuning vast te houden.
  • Zorg dat je kind veilig kan traplopen. Zijn de traptreden glad? Bekleed de trap dan met antislipmateriaal. Laat je kind ook niet op sokken of pantoffels met gladde zolen de trap opgaan.
  • Laat geen spullen op de trap slingeren en zorg voor voldoende licht.

Het is belangrijk dat je kind veilig kan traplopen.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.