DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Eenkennigheid bij peuters

Je peuter wil alleen bij jou zijn en reageert angstig op vreemden. Dit wordt ook wel eenkennigheid of vreemdenangst genoemd. Eenkennigheid doet zich voor met de ouder erbij en kan duren tot je kind ongeveer 18 maanden is.

Oorzaken van eenkennigheid

Als ouders bied je je kind structuur en geef je je kind veel aandacht. Je kind gaat zich dan aan je hechten, voelt zich veilig bij je en bouwt vertrouwen in jou op. Geleidelijk aan gaat je kind steeds beter het onderscheid merken tussen de mensen die het goed kent en vertrouwt, en onbekenden.

Kenmerken van eenkennigheid

Sommige kinderen worden angstig als ze vreemden zien, gaan huilen en kruipen weg bij mama of papa. Eenkennigheid kan bij kinderen zeer intens zijn of nauwelijks of niet merkbaar zijn.

Niet hetzelfde als scheidingsangst

Eenkennigheid is niet hetzelfde als scheidingsangst. Scheidingsangst kan je kind hebben als je weg gaat. Eenkennigheid is ook iets anders dan een tijdelijke voorkeur voor een van de ouders.

Vertrouwen groeit met de tijd

Breng je kind regelmatig in contact met andere mensen. Je kind leert dan om met andere mensen omgaan. Je kind leert zich ook bij andere mensen meer op zijn gemak te voelen.

Je kind leert steeds beter aangeven wat het wel wil en wat niet, wie het wel vertrouwt en wie niet. Het is goed dat je kind kieskeurig is, het ontwikkelt de eigen identiteit.

Wat doe je als je kind angstig reageert?

  • Accepteer dat je kind bij je wegkruipt en dwing geen contact met 'de vreemde' af.
  • Stel je kind gerust. Blijf hierbij zelf rustig. Maak er niet te veel een punt van. Je kind krijgt anders een bevestiging van zijn angstig gevoel.
  • Vertel je kind wie de persoon is.
  • Blijf zelf gewoon praten met de onbekende waar je kind bang voor is en leg de ander uit dat je kind op het moment wat eenkennig is.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.