DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Hechting

Je steunt je kind al vanaf de geboorte door te reageren op zijn of haar behoeften. Je geeft het wat het nodig heeft: zorg, eten, kleren, een veilig huis, maar vooral ook liefde, warmte, aandacht en stimulans.

Hoe bevorder je hechting?

Je knuffelt je kind en troost het als het huilt. Daardoor merken kinderen dat ze liefde en steun krijgen. Ook contact met je kind maken, erop reageren als het praat of lacht en samen gesprekjes voeren zorgt ervoor dat de band tussen jullie sterker wordt. Je kind hecht zich aan je, krijgt een veilig gevoel en gaat je vertrouwen en ook anderen vertrouwen. Kinderen die zich veilig voelen, durven dingen te ondernemen, omdat ze weten dat ze bij hun ouders terecht kunnen als er iets is.

Samen praten en uitleggen

Je helpt de wereld begrijpelijk te maken door gesprekjes met je kind te voeren, en waar nodig uitleg te geven. Als je goed kijkt en luistert, weet je wat je kind bezighoudt. Je kunt daar dan bij aansluiten.

Wat kan er misgaan met de hechting?

Uit onderzoek blijkt dan een op de drie kinderen te weinig basisvertrouwen heeft. Je ziet dit soms bij kinderen die in de couveuse hebben gelegen. Ook kinderen die verwaarloosd zijn, zijn soms onveilig gehecht. Dit uit zich op verschillende manieren. Onveilige hechting is heel moeilijk te herkennen.

Maak je je zorgen over de band met je kind?

Veel peuters klampen zich wel eens vast aan hun ouders of zijn bang dat hun moeder niet terugkomt als ze even weggaat. Dat hoort bij de normale ontwikkeling, maar bij sommige kinderen is dit gedrag heel dwingend. Ze laten zich helemaal niet sussen en het gedrag gaat niet over. Andere kinderen voelen zich zo onveilig dat ze weinig initiatieven durven te nemen.

Dit kunnen aanwijzingen zijn voor een hechtingsprobleem. Maak je je zorgen? Praat er dan eens met andere ouders over en met de pedagogisch medewerker van de peuterspeelzaal of de kinderopvang. Als je je toch zorgen blijft maken, is het verstandig om hulp te zoeken. Met deze en andere vragen en zorgen kun je altijd terecht bij het consultatiebureau en bij je huisarts.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.