DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Horen

Het gehoor van je kind is heel belangrijk. Kinderen die niet goed kunnen horen, hebben vaak ook moeite met spreken en met het leren van taal. Niet goed kunnen horen en praten maakt het moeilijk voor je kind om met andere kinderen om te gaan.

Waar let je op als je denkt dat je kind niet goed kan horen?

  • Soms luisteren kinderen niet omdat ze druk bezig zijn. Ze vergeten dan alles om zich heen. Kijk eens of je door die concentratie heen kunt prikken door iets te zeggen waarvan je zeker weet dat je kind er wel naar wil luisteren. Vraag bijvoorbeeld: Heb je zin in een snoepje?
  • Let op of je kind je hoort als je iets fluistert.
  • Ga achter je kind staan, zeg iets en kijk of er een reactie komt.
  • Is je kind erg verkouden of heeft het oorontsteking? Dan is het mogelijk dat het gehoor tijdelijk wat minder goed is.
  • Bij kinderen die vaak dromen of met de gedachten ergens anders zijn, lijkt het soms of ze je niet horen. Bij deze kinderen kun je het best even naar ze toe lopen, ze aanraken en recht aankijken als je iets wilt zeggen.

Voorkom gehoorschade

Harde geluiden en harde muziek kunnen het gehoor van je kind ernstig beschadigen. Het gehoor raakt er nooit aan gewend. Probeer gehoorschade te voorkomen. Als je denkt dat je kind gehoorschade of een gehoorprobleem heeft, is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Als de huisarts het nodig vindt, kan hij je kind doorverwijzen naar de kno-arts (keel-, neus- en oorarts). De kno-arts kan het gehoor van je kind goed testen.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.