DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Vaderdag en Moederdag

Elk jaar vieren we in Nederland Moederdag op de tweede zondag in mei, en Vaderdag op de derde zondag in juni. Dat is natuurlijk heel leuk en je wordt als ouder ook lekker verwend, maar hoe is het eigenlijk ooit ontstaan?

Moederdag

De ‘moderne’ Moederdag is begin 1900 ontstaan op initiatief van Anna Jarvis. Na het overlijden van haar moeder organiseerde Anna Jarvis elk jaar op die datum de ‘General Memorial Day for all Mothers’. In 1914 is deze dag officieel ingevoerd in Amerika. Eigenlijk is het vereren van de moeder al veel ouder. Het gaat terug op de moedercultus in het klassieke Griekenland, waar de viering meestal op 15 maart viel. Moederdag wordt in veel landen gevierd, op heel verschillende dagen.

Vaderdag

Over het ontstaan van Vaderdag doen meerdere verhalen de ronde. Sommige mensen beweren dat Vaderdag is ontstaan naar aanleiding van Moederdag. Anderen zeggen dat een Amerikaanse vrouw er ooit mee begonnen is om haar vader te eren, die haar en haar broers helemaal alleen had opgevoed. Ook Vaderdag wordt in veel landen op verschillende dagen gevierd.

Lekker verwennen!

Tegenwoordig vieren we Vaderdag en Moederdag als echte verwendagen. Vaders en moeders worden in de watten gelegd, hoeven geen huishoudelijke klusjes te doen, krijgen ontbijt op bed en zelfgebakken koekjes, en natuurlijk ook zelfgemaakte cadeautjes en een mooie bos bloemen!

Creatieve tips en ideeën

Natuurlijk maken de meeste kinderen op de peuterspeelzaal of de opvang iets moois voor papa of mama. Ze knutselen, tekenen, knippen en plakken wat af! Ook thuis kun je nog iets leuks bedenken om te doen, bijvoorbeeld:

  • zelf koekjes bakken, in hartvorm natuurlijk;
  • een foto van je kind in een uniek, zelfgemaakt fotolijstje plakken.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.