DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Geschikte media voor peuters

Peuters vinden het leuk om naar andere kinderen te kijken, ook via media. De hoofdpersonen moeten gemakkelijk herkenbaar zijn en niet al te griezelig. Toppers voor peuters zijn bijvoorbeeld het hondje Dribbel, het kleifiguurtje Pingu en het autootje Brum.

Alles met dieren, vooral als ze deze dieren herkennen uit het echte leven (van de kinderboerderij), spreekt peuters aan.

TV

Wat ze zien op een beeldscherm, is voor peuters nog ‘echt’. Ze weten niet goed dat een fantasiefiguur niet in het echt bestaat, waardoor ze zichzelf ook niet kunnen geruststellen als het eng is om naar te kijken. Meestal helpt het ook niet als jij dan zegt dat het niet echt is. Troosten en afleiden helpt op deze leeftijd nog beter.

Games

Peuters krijgen plezier in hun eerste games. Die zijn nog simpel natuurlijk, en vaak opgezet rond een bekend figuurtje zoals Nijntje of Bumba. De spelletjes zijn vaak memorie, kleuren, muziek maken, een legpuzzel of doolhof. Ook op consoles als de Wii zijn er al leuke games, zoals die van Sesamstraat.

Tegen de tijd dat ze naar groep 1 gaan, kunnen ze hun eerste avonturengames spelen. Dit zijn games waarin ze de hoofdpersoon een avontuur laten beleven, en allerlei problemen moeten oplossen. Voorbeelden zijn Robbie Konijn (app), Dora (website Nickelodeon) en Mijn naam is Haas (mijnnaamishaas.nl).

Apps

Voor peuters zijn er vooral veel leuke prentenboeken-apps. Timo en het toverboek is al een klassieker. Ook een tip is Job gaat eten

Meer tips voor geschikte peutermedia!

Connected toys

Connected toys is speelgoed dat verbonden is aan het internet. Via het speelgoed worden gegevens naar de makers van het speelgoed gestuurd. Hiermee leren zij over hoe jouw kind speelt. Er zit een aantal risico's aan het spelen met connected toys:

  • Het speelgoed kan gehackt worden. Hierdoor kunnen de gegevens van jouw kind gestolen worden. Andere mensen kunnen dan bijvoorbeeld meeluisteren bij gesprekken tussen jouw kind en een pratende pop.
  • Het speelgoed bevat vaak verborgen reclame.

Nog niet naar de bioscoop

Peuters zijn nog te jong voor de bioscoop. Een bioscoopfilm duurt altijd te lang. Je moet alles wat ze zien uitleggen. Peuters stellen hardop vragen. Ze kunnen niet lang op hun stoel blijven zitten. En vinden het kijken naar andere kinderen vaak interessanter dan de film zelf. Bovendien is het geluid in de bioscoop voor bijna alle peuters te hard. Een dvd is dus veel handiger. Denk pas aan de bioscoop tegen de tijd dat je kind naar groep drie gaat.

 

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.