DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Als het poepen niet lukt

Kinderen die last hebben van verstopping of obstipatie kunnen niet goed naar de wc. De ontlasting komt minder dan drie keer per week, is hard en je kind kan het alleen kwijt door hard te persen.

Tips tegen obstipatie

  • Laat je kind genoeg drinken: 1 tot 1,5 liter per dag.
  • Laat je kind goed eten: volkorenboterhammen, veel groente en fruit, zodat je kind genoeg vezels binnenkrijgt. Smeer ook halvarine op de bruine boterham voor gezonde vetten.
  • Zorg ervoor dat je kind veel beweging krijgt.
  • Misschien heeft je kind kleine wondjes bij het poepgaatje. Als het pijn doet, smeer er dan wat zalf op.
  • Is je kind bang om de poep te laten gaan? Leg dan uit dat het niet bang hoeft te zijn. Probeer een spelletje te maken van het doortrekken als het lukt.
  • Zet je kind elke dag op twee of drie vaste tijden op het potje of de wc. Vertel het wat de bedoeling is, maar moedig het niet aan. Zorg er wel voor dat de voeten steun hebben en niet loshangen als je peuter op de wc zit.
  • Geef een compliment als je kind het geprobeerd heeft.

De poeppoli

Als je kind al lange tijd niet kan poepen en de tips niet helpen, kan dat heel vervelend zijn. Wacht daarom niet te lang en vraag advies aan de huisarts of bij het consultatiebureau. Verder kun je contact zoeken met de poeppoli in het ziekenhuis bij jou in de buurt.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.