DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Gehoorbescherming

Het gehoor van je kind verdient goede bescherming. Kinderen die niet goed kunnen horen, hebben vaak ook moeite met spreken en met het leren van taal. Niet goed kunnen horen en praten belemmert je kind in de omgang met andere kinderen.

Voorkom gehoorschade bij je peuter

Blootstelling aan harde geluiden en harde muziek is heel onverstandig. De gehoororganen wennen niet aan hard geluid, maar raken ernstig beschadigd. Iedere nieuwe blootstelling aan extreem lawaai levert nieuwe schade op. Daardoor kan je kind steeds minder goed horen en die gehoorschade is blijvend.

Tips om het gehoor van je peuter te beschermen

  • Probeer je kind van jongs af aan te leren om muziek niet te hard te zetten, omdat dit niet goed is voor de oren.
  • Neem kinderen niet mee naar festivals of evenementen waar harde muziek wordt gedraaid. Het geluidsniveau bij een popconcert ligt bijvoorbeeld al gauw op 100 decibel, wat vergelijkbaar is met naast een vliegtuig staan dat de motoren laat warmlopen.
  • Koop geen speelgoed waar harde geluiden uit komen. Houd er rekening mee dat kleine kinderen snel geneigd zijn om speelgoed waar geluid uit komt (bijvoorbeeld in de vorm van een telefoon) tegen hun oor te houden.

Een hoortest

Als je kind een gehoorprobleem heeft, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan in de oren kijken en je kind op basis van zijn diagnose verwijzen naar een audiologisch centrum of de kno-arts. Die beschikken over uitgebreide methoden om het gehoor van je kind te testen.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.