DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Een gezond gebit

Een goede verzorging van het gebit van je kind is heel belangrijk. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen je kind te leren dat veel zoetigheid slecht is voor het gebit en dat goed poetsen het risico op gaatjes verkleint.

Gaatjes bij peuters: zuigflescariës

Zuigflescariës komt voor bij jonge kinderen. Dat betekent dat ze gaatjes in hun tanden krijgen doordat ze bijvoorbeeld regelmatig een zuigflesje met een zoete drank krijgen.

Vanaf een maand of 9 kun je stoppen met zuigflessen gebruiken en je kind leren drinken uit een beker. Geef nooit een flesje met melk of sap mee naar bed.

Zoet en zuur

Het glazuur vormt de beschermende laag op je tanden. Veel voeding bevat zoetigheid dat in zuur wordt omgezet onder invloed van bacteriën. Zuur is schadelijk voor het glazuur van de tanden en kiezen.

Belangrijk voor een gezond gebit:

  • Geef je kind niet vaker dan zeven keer per dag iets te eten of te drinken.
  • Hoe vaker per dag je kind iets eet, hoe minder het speeksel de kans krijgt het gebit te beschermen.
  • Laat je kind niet op jonge leeftijd al wennen aan zoete drankjes en vruchtensappen.
  • Vruchtensappen en zoete dranken kunnen het best tijdens de maaltijden worden gegeven. Hierdoor voorkom je een extra zuuraanval op het gebit.
  • Water is onschadelijk voor het gebit en zorgt voor bescherming van het glazuur.

Naar de tandarts

Is je kind 2 jaar oud? Ga dan regelmatig (minstens 2 keer per jaar) naar de tandarts. Daarbij is het belangrijk dat kinderen zich op hun gemak voelen. Ben je zelf bang voor de controle van de tandarts? Dan is het beter om dat niet te laten merken aan je kinderen. Je wilt die angst immers niet op hen overbrengen.

Als je kind pijn heeft, bijvoorbeeld kiespijn, dan hoef je niet te wachten tot het controlemoment, maar kun je meteen een afspraak maken.

Meer informatie over een gezond gebit

Filmpje: een gezond kindergebit

In dit filmpje van TNO krijg je tips en adviezen over de verzorging van het melkgebit van je peuter.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.