DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

In de auto

De veiligste manier om je peuter in de auto te vervoeren is in een peuterautostoel. Waar kun je op letten bij de aanschaf en het gebruik?

Veiligheidseisen voor autostoelen

Koop altijd een stoel die aan de Europese veiligheidseisen voldoet. Autostoelen moeten goedgekeurd zijn volgens ECE-reglement 44/03, 44/04 of i-Size. Het goedkeuringslabel ziet eruit als een label of een sticker en is te herkennen aan de oranje kleur en een nummer onder aan het label. Lees meer over de veiligheid van een peuterautostoel op Veiligheid.nl.

Een tweedehands autozitje?

Als je een tweedehands stoel koopt, controleer dan of het niet beschadigd is of betrokken is geweest bij een aanrijding. Zo’n stoel is dan niet meer veilig.

Peuterautostoel plaatsen

  • Zet de autostoel met de autogordel of ISOFIX vast. Zet je kind vast met de vijfpuntsgordel van de kinderstoel.
  • Autostoelen hebben vaak meerdere standen en worden meestal met de rijrichting mee geplaatst.
  • Is je auto voorzien van een passagiersairbag op de voorstoel, zet je kind dan niet in een autozitje op de voorstoel tenzij de airbag is uitgeschakeld.

Vervoer je peuter nooit op schoot

Vervoer een kind in de auto nooit op schoot. Je kunt het onmogelijk vasthouden bij een botsing! Het is het veiligst om een kind te vervoeren op de achterbank in een goedgekeurde autostoel.

Voorin of achterin?

Peuters in een autostoel mag je voor- en achterin vervoeren. Dit maakt voor de veiligheid weinig verschil. Wel is het veiliger om kinderen zo lang mogelijk tegen de rijrichting in te vervoeren, als de autostoel daar geschikt voor is.

Laat je kind nooit alleen in de auto

Laat je peuter nooit alleen achter in de auto, en zeker niet als de auto in de zon staat. Kinderen raken snel oververhit. Het heeft geen nut om een raam open te zetten in een auto die stilstaat in de zon. Dit helpt namelijk niet tegen het stijgen van de temperatuur in de auto.

Regels

  • Kinderen kleiner dan 1,35 meter moeten zowel voorin als achterin in een goedgekeurd kinderzitje (babyautostoel, kinderautostoel of zittingverhoger) worden vervoerd.
  • Kinderen groter dan 1,35 meter moeten een gordel dragen.

Specifieke regels

  • Voor incidenteel vervoer van kinderen van anderen (ouder dan 3 jaar) is een kinderzitje niet verplicht.
  • In auto’s die voorzien zijn van gordels achterin moeten kinderen ouder dan 3 jaar achterin zitten én de gordel om als ze met iemand anders meerijden.
  • Het is verboden het diagonale deel van een driepuntsgordel achter het lichaam langs te leiden. Dat is onveilig. Loopt de gordel over de hals in plaats van over de schouder, dan is een goedgekeurde zittingverhoger de oplossing.
  • Bij het consultatiebureau kun je vragen naar de ‘Veiligheidskaart’. Daarop staat meer informatie over het vervoer van kinderen.

De wettelijke regels kun je nalezen op Veiligheid.nl.

Goed ventileren

Zorg tijdens het rijden voor frisse lucht, zet een raam open of doe de ventilatie aan.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.