Veel jongeren die voor het eerst drugs gebruiken doen dat uit nieuwsgierigheid of omdat ze op zoek zijn naar een geluksgevoel of een heftige sensatie. Iemand die gebruikt omdat hij zich rot voelt, loopt een groter risico op problematisch gebruik dan iemand die wat neemt terwijl hij zich prima voelt.
Experimenteren hoort bij de puberteit. Bijna alle jongeren experimenteren een keer met drugs, bijvoorbeeld door te gaan blowen. Als ouder kun je je kind daarop voorbereiden door er een open gesprek over te hebben, zonder vooroordelen, dreigementen of goedbedoelde waarschuwingen. Doe dit voordat je kind nieuwsgierig is naar drugs.
Jouw invloed is het grootst als je een goede verstandhouding met je kind hebt; als je aardig en eerlijk met elkaar over van alles kunt praten. Het is goed om te weten dat experimenteergedrag van pubers over het algemeen niet uit de hand loopt als ze zelfstandig zijn, ‘nee’ kunnen zeggen en niet uit verveling gebruiken.
Als je merkt dat je kind toch regelmatig drugs gebruikt is het extra belangrijk om in gesprek te blijven.
Kijk op Hoepakjijdataan.nl hoe je zo'n gesprek zou kunnen voeren.
Probeer goed te luisteren naar wat je kind te zeggen heeft. Houd het gesprek rustig en vraag niet te veel door. Het is waardevol om te kunnen blijven communiceren. Zeker als het probleem ernstiger blijkt dan je denkt, is het belangrijk dat je in gesprek kunt blijven om samen hulp te kunnen zoeken.
Na een eerste gesprek kun je erop terugkomen en vertellen wat voor jou de regels en grenzen zijn en waarom je die stelt. Je kunt vragen of je kind weet welke risico’s drugsgebruik met zich meebrengt.
Als een jongere een keer drugs gebruikt, is dat niet meteen reden tot zorgen. Jongeren vinden het vaak interessant en spannend om te experimenteren met middelen. Zolang het gebruik binnen de perken blijft, hoeft dit geen probleem te zijn. Er is wel reden tot zorg wanneer je kind:
Als het nodig is kun je hulp zoeken bij een instelling voor verslavingszorg. Als je kind geen hulp wil, kun je wel voor jezelf hulp zoeken. Schaam je hier niet voor. Er zijn in Nederland veel mensen met verslavingsproblemen. Je kind is niet de enige. Op de website Drugsinfo.nl kun je een hulpinstelling zoeken bij jou in de buurt.
Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.