DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Aften

Aften zijn pijnlijke zweertjes in de mond die de neiging hebben om vaak terug te komen. Heel vervelend als je kind hier vaak last van heeft. Gelukkig trekken ze na een dag of zeven vanzelf weg.

Hoe herken je aften?

Aften zijn kleine grijswitte plekjes met een rode rand. Soms hebben ze een klein kuiltje. Ze kunnen overal in de mond zitten, zelfs op de tong of in de keel. Je kind kan één afte hebben, maar ook meerdere aften tegelijk.

Aften zijn pijnlijk

Aften geven een stekende pijn, vooral tijdens het eten van zuur (fruit) of heet voedsel. Het doet pijn als je kind het plekje aanraakt met de tong.

Hoe kun je aften voorkomen?

Je kunt aften moeilijk voorkomen, omdat de oorzaak niet altijd duidelijk is. Het kan te maken hebben met verminderde weerstand. Soms komen aften voor in combinatie met bloedarmoede en darmziekten, zoals een overgevoeligheid voor gluten.

Wat kun je doen?

  • Als je kind pijn heeft zijn er bij de apotheek verschillende producten verkrijgbaar om de klachten van aften te verminderen.
  • Spoelen van de mond met zout water helpt soms ook.
  • Vermijd zuur en gekruid voedsel.

Voor een goede weerstand is een gezonde leefstijl belangrijk.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.