DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Buikpijn

Buikpijn is vervelend. Kinderen kunnen er echt last van hebben. Als ouder maak je je daardoor misschien ongerust. Meestal is er niets ernstigs aan de hand.

Wat kan buikpijn veroorzaken?

Buikpijn komt vaak doordat de darmen gevoelig zijn voor prikkels als voeding, hormonen of stress. Bij meisjes in de puberteit kan de buikpijn natuurlijk te maken hebben met de menstruatie of het op gang komen van de cyclus.

Buikpijn door spanningen of onrust

Buikpijn kan het gevolg zijn van spanningen, stress, veranderingen, onrust op school of in het gezin, of een probleem als pesten. Bespreek met je puber wat er aan de hand is en probeer de problemen op te lossen. Thuisblijven lost niets op, de buikpijn kan dan juist erger worden.

Natuurlijk kun je als ouder niet alle problemen van je kind oplossen. Dat geeft misschien een machteloos gevoel. Praten met een puber is ook niet altijd makkelijk. Toch kun je als ouder juist veel betekenen door je kind een veilige haven te bieden en te laten zien dat je er voor hem bent. Dat doe je ook door grenzen te stellen en daarmee te zorgen voor voldoende rust, ontspanning en regelmaat.

Waar kun je op letten bij buikpijn?

  • Waar zit de pijn? Echte spanningsbuikpijn zit vaak rond de navel. Hoe verder de pijn van de navel af zit, hoe groter de kans dat de oorzaak lichamelijk is.
  • Wanneer en hoe vaak heeft je kind pijn? Is dat niet vaker dan één keer per maand, dan hoef je je niet meteen zorgen te maken.
  • Poept je kind normaal? Hoe vaak poept je kind? Ziet de poep er normaal uit?
  • Heeft je kind nog andere klachten, zoals koorts, diarree, verstopping, of bloed of slijm bij de poep? Dan zit er waarschijnlijk een lichamelijke oorzaak achter.

Wanneer ga je met een puber met buikpijn naar de huisarts?

  • Als je kind regelmatig buikpijn heeft.
  • Als je kind ineens heftige buikpijn heeft.

Kijk voor meer informatie over buikpijn op Thuisarts.nl.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.