DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Psychische gezondheid

De psychische gezondheid van je kind is natuurlijk net zo belangrijk als de lichamelijke gezondheid. Deze gaan samen en beïnvloeden elkaar.

Hoe voelt je tiener zich?

Iedereen voelt zich wel eens somber, onzeker, bang en gestrest, en op andere momenten juist gelukkig, vrolijk en zelfverzekerd. Het is belangrijk om te weten wanneer je tiener zich gelukkig voelt en wanneer niet.

Psychische stoornissen

Stemmingswisselingen zijn heel normaal in de tienertijd, onder invloed van hormonen, veranderende sociale relaties en de ontwikkeling van het nieuwe zelfbeeld. Als bepaalde negatieve gevoelens of neerslachtige buien lange tijd duren en alles overheersen, kan het zijn dat je kind last heeft van faalangst of van een depressie. Andere psychische problemen kunnen voortkomen uit aandoeningen zoals autisme en ADHD. Deze aandoeningen verschillen in ernst. Ook persoonlijkheidsstoornissen zijn ernstige vormen van psychische aandoeningen.

Hulp

Als je vermoedt dat je kind worstelt met psychische problemen, kun je het best op tijd hulp zoeken, bijvoorbeeld via de huisarts en via de mentor van de school.

Het is ook goed om te zoeken naar de oorzaken van het probleem. Misschien wordt je kind bijvoorbeeld gepest.

Wat kun je doen als ouder?

  • Wees een stabiele basis voor je kind, biedt heldere grenzen, regels en liefde.
  • Laat je niet meeslepen in de stemmingwisselingen van je tiener.
  • Zorg dat je kind weet dat het altijd bij jou terecht kan met vragen, angsten of gewoon voor een fijne knuffel.
  • Geef goed voorbeeldgedrag: zorg voor jezelf als ouder en je partnerrelatie zodat ook jij in goede balans blijft.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.