Voor pubers in de groei is het heel belangrijk dat ze drie gezonde maaltijden per dag krijgen. Een gezond dagmenu bevat voldoende hoeveelheden van alle voedingsmiddelen uit de Schijf van Vijf. Dat wil zeggen dat elke maaltijd iets uit elk vakje van de Schijf van Vijf bevat.
De Schijf van Vijf bestaat uit vijf vakken vol goede producten om uit te kiezen. Als je kind elke dag genoeg uit elk vak kiest, dan krijgt het binnen wat het nodig heeft. Het is belangrijk hierbij zo veel mogelijk te variëren.
Volgens de Schijf van Vijf heeft je kind per dag gemiddeld het volgende nodig:
Meisjes van 14 tot 18:
Jongens van 14 tot 18:
Sommige producten bevatten te veel zout, suiker of verzadigd vet, of hebben maar weinig vezels. Die producten staan niet in de Schijf van Vijf. Bekijk op Voedingscentrum.nl waarom deze producten niet in de Schijf van Vijf staan en wat een gezondere optie is.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de producten in de Schijf van Vijf goed zijn voor het lichaam. Deze producten verkleinen bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten en kanker. Als je kind eet volgens de Schijf van Vijf krijgt het voldoende vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels binnen. Ook blijft je puber makkelijker op gewicht als hij of zij naast de producten uit de Schijf van Vijf niet te veel andere producten eet. Bovendien helpt de Schijf van Vijf om milieuvriendelijker te eten.
Jongeren die zich elke dag aan de bovenstaande hoeveelheden houden, krijgen voldoende gezond voedsel binnen. Daarnaast kunnen ze voor iets extra’s bij voorkeur iets nemen uit de Schijf van Vijf. Probeer het aantal zoete en vette producten te beperken. Zoete en vette producten bevatten weinig voedingsstoffen en zitten vol met calorieën.
In dit filmpje geeft Fiona verschillende tips over hoe je gezond leven leuk maakt voor je kind!
Fiona deelt in deze en andere filmpjes handige tips voor vaders en moeders. Benieuwd wie Fiona is? In dit filmpje stelt zij zich voor.
Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.