DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Zaadlozing

De meeste jongens hebben hun eerste zaadlozing tussen hun elfde en zestiende jaar, afhankelijk van de werking van hun hormonen.

Vruchtbaar

Bij een zaadlozing komen miljoenen zaadcellen vrij. Vanaf de eerste zaadlozing is je zoon in principe vruchtbaar. Zodra hij met een meisje gaat vrijen, kan het meisje zwanger raken.

Natte droom

Een jongen kan een zaadlozing krijgen tijdens het vrijen of masturberen, maar ook tijdens de slaap. Tijdens de slaap heet dit een natte droom. Bij een natte droom hoeft een jongen niet per se over seks gedroomd te hebben. Het kan zijn dat het sperma er gewoon uit moest. Lang niet alle jongens krijgen een natte droom

Erectie

Een erectie kan komen door opwinding, maar ook door hormonen. Jongens in de puberteit krijgen soms op een moment dat ze dat niet willen een stijve penis. Dit vinden ze meestal erg vervelend. Je kunt vertellen dat dit erbij hoort, maar wel vervelend kan zijn. Sommige jongens slaan hun benen over elkaar of lopen even weg als dit gebeurt.

Erover praten

Het ene gezin praat makkelijker over seksualiteit dan het andere. Maar het is voor een jongen wel prettig om te weten wat een zaadlozing precies is. Het kan zijn dat hij met vragen zit, omdat hij een natte droom heeft gehad. Als je hem van tevoren vertelt wat er tijdens een zaadlozing gebeurt, zal hij er minder van schrikken of er minder raar van opkijken. Hij zal vast al het een en ander gehoord hebben van vriendjes of op school. Toch is het ook belangrijk dat je hier als ouder met hem over praat.

Op Sense.info kunnen jongeren zelf meer informatie vinden.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.