DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Verstandelijke beperking

Niet alle kinderen komen gezond ter wereld. Sommige kinderen hebben aangeboren lichamelijke problemen, zoals bijvoorbeeld een hazenlip. Andere kinderen worden geboren met een verstandelijke beperking, zoals het downsyndroom.

Anders

Als je kind een verstandelijke beperking heeft, is het misschien een beetje anders dan andere jongeren. Leren gaat moeilijker voor deze kinderen, en later zullen ze ook meer moeite hebben met zelfstandig wonen en werken. Je kind heeft veel zorg en begeleiding nodig, wat natuurlijk aardig wat tijd en energie kost. Dit kan een behoorlijke belasting zijn voor het gehele gezin.

Wil je eens praten met iemand die begrijpt hoe het is om een kind te hebben met een beperking. Via Naasteninbeeld.nl kom je in contact met ouders die hier ervaring mee hebben. Je kunt vragen stellen en ervaringen delen.

Verstandelijke beperking en wonen

Als je kind gewoon bij je thuis woont, kan het zijn dat er aanpassingen of andere hulpmiddelen nodig zijn. De kosten die je maakt, kun je betalen van het persoonsgebonden budget (pgb). Kijk voor meer informatie op Regelhulp.nl.

Het kan ook zijn dat je kind niet meer thuis woont maar in een woonvoorziening met dagelijkse begeleiding, of zelfstandig met een aantal uur begeleiding per week. Weer een andere mogelijkheid is dat je kind overdag naar een kinderdagcentrum gaat en daar dagelijkse begeleiding krijgt.

Naar school

Als het je kind niet lukt om regulier onderwijs te volgen, kun je het naar het voortgezet speciaal onderwijs laten gaan. Hier krijgen de kinderen meer aandacht en kunnen ze in hun eigen tempo en op hun eigen niveau studeren.

Zomerkampen en logeerhuizen

Er zijn verschillende zomerkampen en logeerhuizen speciaal voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking. Misschien is dit iets voor je kind en kun je samen een leuk kamp of logeerhuis uitzoeken. Op die manier kun je zelf ook even tot rust komen en wat meer tijd doorbrengen met je partner of met je andere kind(eren).

Sport

Ook als je kind een handicap of een beperking heeft, kan het veel plezier beleven aan sport. Daarnaast is lichaamsbeweging natuurlijk gezond. Als je kind het leuk vindt om te sporten, vraag dan informatie op bij sportverenigingen in de buurt. Misschien is er zelfs een sportvereniging helemaal speciaal voor gehandicapten.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.