DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Carnaval

Straten vol prachtig uitgedoste mensen, praalwagens, optochten en dweilorkesten – carnaval is een groot feest dat voornamelijk in Limburg en Brabant gevierd wordt. Regionaal worden er verschillende vormen van carnaval gevierd.

Wat vier je met carnaval?

Carnaval is van oorsprong een katholiek feest waarvan men denkt dat het lang geleden is voortgekomen uit een heidens midwinterfeest. Het vindt plaats op de drie dagen voor de vastentijd. Tijdens deze drie dagen wordt er veel gegeten en gedronken. Na carnaval wordt er veertig dagen gevast tot Eerste Paasdag. Dit staat symbool voor de veertig dagen die Jezus in de woestijn doorbracht. De meeste carnavalsvierders vasten daarna niet echt veertig dagen. Carnaval is meer een opzichzelfstaand feest geworden.

Feestvieren

Tijdens de drie feestdagen krijgt Prins Carnaval ‘de macht’ over de stad in handen. Iedere feestvierder verkleedt zich op een originele en leuke manier. Carnavalsverenigingen maken grote praalwagens en rijden in optochten door de straten. De vermommingen en de praalwagens staan vaak in het teken van een bepaald thema of motto. Meestal zijn er ook speciale kinderoptochten.

Eten en drinken

Carnaval staat in het teken van eten en drinken voor de vastentijd. De meeste feestvierders nemen dit vrij letterlijk. Er wordt dan ook vaak heel veel alcohol gedronken. Als je kind hier nog te jong voor is, zie dan toe op het drankgebruik en maak daar ook duidelijke afspraken over.

Wanneer is het carnaval?

Carnaval vindt niet plaats op een vaste datum, want het hangt af van wanneer Pasen gevierd wordt. Minimaal veertig dagen voor Pasen wordt carnaval gevierd. Dat is meestal in februari of begin maart.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.