DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Oud en nieuw

Op 31 december is het oudejaarsavond in Nederland. Om precies 00.00 uur viert iedereen de jaarovergang! In heel veel landen wordt oud en nieuw gevierd. Bij de Chinezen is oud en nieuw zelfs het belangrijkste feest, maar dit is op een andere dag dan in Nederland.

Samen oud en nieuw vieren

Vanaf een jaar of 16 willen veel jongeren oud en nieuw vieren met vrienden, soms bij een van de vrienden thuis, maar ook wel een deel van de avond buiten. Na de jaarwisseling gaan ze dan op stap. Voor jongeren tot 18 jaar zijn er soms ‘frisfeesten’. Vanaf 18 jaar kunnen jongeren terecht in bijvoorbeeld discotheken.

Vuurwerk

Veel mensen gaan om middernacht naar buiten om vuurwerk af te steken. Veel jongens van ongeveer 13 tot 16 jaar vinden het heel leuk om vuurwerk af te steken dat zo hard mogelijk knalt, zoals rotjes en duizendklappers. Dat mag vanaf 18.00 uur 's avonds op oudejaarsdag en gaat vaak door tot na middernacht.

Het kan alleen wel heel gevaarlijk zijn als jongeren niet op de juiste manier hun vuurwerk afsteken of wanneer ze ermee experimenteren. Waarschuw daarvoor en houd in de gaten dat er geen illegaal vuurwerk wordt gekocht.

Carbidschieten

Vooral in dorpen gaan jongeren rond de jaarwisseling carbidschieten. Dit geeft een enorme knal. Ook bij het carbidschieten is het belangrijk dat jongeren voorzichtig zijn. Ze brengen het carbid namelijk tot ontploffing in afgesloten melkbussen, verfblikken of gasflessen. Als het goed gaat, knalt bij de ontsteking het deksel eraf. Dat vliegt soms enkele tientallen meters door de lucht. Daarom is het verstandig om bijvoorbeeld in een leeg veld carbid te schieten. Als het deksel te stevig vastzit, kan het gebeuren dat de melkbus ontploft. Het risico op verwondingen is dan heel groot.

Nieuwjaarsstunt

Veel oudejaarsverenigingen voeren op 1 januari een nieuwjaarsstunt uit. Dit kan een ludieke actie zijn, of een manier om aandacht te zoeken voor bijvoorbeeld een goed doel.

Nieuwjaarsduik

Veel plaatsen in Nederland organiseren op 1 januari een nieuwjaarsduik. De grootste en meest bekende nieuwjaarsduik is die op het strand van Scheveningen. Een grote groep mensen rent dan de zee in voor een frisse duik. Ook veel jongeren vinden het leuk om hieraan mee te doen.

Gelukswensen en goede voornemens

Veel mensen wensen elkaar veel geluk in het nieuwe jaar. Pubers en jongeren sms’en, twitteren en bellen veel naar elkaar. Verder bedenken veel mensen goede voornemens. De populairste daarvan zijn

Sommige pubers doen hier ook aan mee, maar vaak is het goede voornemen snel vergeten.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.