DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Pasen

Pasen is het feest waarop christenen vieren dat Jezus is opgestaan uit de dood. In de dagen ervoor (Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag) herdenken ze het lijden, de kruisiging en het sterven van Jezus.

Wanneer is het Pasen?

Pasen duurt twee dagen en valt altijd op een zondag en maandag: paaszondag en een paasmaandag. Eerste Paasdag valt op de eerste zondag nadat het volle maan is geweest na de eerste lentedag (21 maart). Het verschilt dus per jaar op welke zondag Eerste Paasdag precies valt.

Pasen vieren

Symbolen van Pasen, zoals de paashaas, paaseieren, kuikentjes en de paastak, zijn in feite overblijfselen van eeuwenoude lentefeesten. Dit zijn feesten waarbij het begin van de lente werd gevierd. In Nederland wordt Pasen in veel gezinnen gevierd. Op de basisschool wordt het ook gevierd, maar de middelbare school doet er meestal niets aan.

  • Pubers willen meestal geen paaseieren meer verven en paaseieren zoeken, maar een mooi versierde tafel, een lekker chocolade-ei, samen brunchen of gourmetten vinden ze vaak wel leuk.
  • Je kunt met je kinderen bespreken hoe ze het willen vieren, en of ze zin hebben om mee te helpen met de boodschappen of het eten klaarmaken.
  • Een gezellig paasontbijt met het hele gezin kan heel feestelijk zijn en een goed moment om over allerlei dingen te praten waar je normaal nooit aan toekomt.

Pinksteren en Hemelvaart

In de tijd na Pasen vieren christenen Pinksteren en Hemelvaart. Hemelvaart vindt precies veertig dagen na Pasen plaats. Christenen vieren met Hemelvaart dat Jezus zijn discipelen verliet en naar de hemel ging om bij God te kunnen zijn. Tien dagen na Hemelvaart is het Pinksteren. Met Pinksteren vieren christenen dat de discipelen de Heilige Geest ontvingen waarna zij over de wereld rondtrokken om het evangelie te verkondigen. Voor je kind zijn dit twee vrije dagen, en wie zou daar nou niet blij mee zijn?

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.