DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Natuur en milieu

De natuur is onze leefomgeving. Dieren, planten, mensen, al het leven op aarde is afhankelijk van elkaar.

Planten zorgen voor schone lucht. Voor ons voedsel zijn we afhankelijk van wat de boer op zijn land verbouwt en wat de visser uit de zee vist. Daarom is het belangrijk om op een goede manier om te gaan met de natuur en het milieu. Dat geldt ook voor je kind. Jij bent daarin een belangrijk voorbeeld en gesprekspersoon.

Een schoon milieu

Een schoon milieu is belangrijk voor onze (directe) leefomgeving en onze gezondheid. Toch wordt het milieu vervuild, doordat er bijvoorbeeld afval op straat gegooid wordt, maar ook door te veel industriële uitstootgassen, broeikasgassen en kernafval.

Pubers beginnen na te denken over het milieu. Sommige kinderen houden zich er nauwelijks mee bezig, maar andere worden heel milieubewust. Veel jongeren houden ervan om hierover te discussiëren.

Overheid en milieu

De overheid doet veel om het milieu te beschermen. Zo investeert de overheid in duurzame energie, zoals windenergie, zonne-energie, biomassa en aardwarmte. Daarnaast steunt de overheid hergebruik van producten en materialen, zodat de vuilnisbelten kleiner worden.

Een beter milieu begint bij jezelf

Je kunt zelf natuurlijk ook proberen om goed om te gaan met de natuur en het milieu. Dit is ook belangrijk voor je kinderen. Zij willen in de toekomst ook een schoon en gezond milieu met veel soorten planten en dieren. Jij geeft het voorbeeld.

 • Je kunt je kind respect bijbrengen voor wat groeit en bloeit.
 • Leer kinderen om geen energie te verspillen. Je kunt ze bijvoorbeeld leren om de wasmachine niet te laten draaien voor één spijkerbroek, iets korter te douchen en niet onnodig de tv, radio en computer aan te laten staan.
 • Spreek kinderen er ook op aan als ze afval op straat gooien of dingen kapotmaken.
 • Ook als je kind zich nu nog niet aan de regels houdt, zul je over een paar jaar waarschijnlijk toch merken dat je invloed hebt gehad.

Afval scheiden

Afvalscheiding is belangrijk omdat het zorgt voor energie- en grondstoffenbesparing. Het is dus goed voor het milieu. Je kunt onder andere plastic, karton, papier, gft-afval en glas scheiden van al het overige afval. Kijk op de afvalwijzer wat in welke afvalbak hoort. Je kunt dit ook je kind bijbrengen.

Milieutips voor thuis

Door zelf het goede voorbeeld te geven, leer je je kinderen ook bewust omgaan met het milieu.

 • Gooi geen afval op straat.
 • Schakel lampen en elektrische apparaten uit als je ze niet gebruikt.
 • Laat de kraan niet stromen.
 • Douch maximaal vijf minuten.
 • Pak eens wat vaker de fiets.
 • Was op lagere temperaturen.
 • Koop apparaten met energiezuinige labels.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.