De natuur is onze leefomgeving. Dieren, planten, mensen, al het leven op aarde is afhankelijk van elkaar.
Planten zorgen voor schone lucht. Voor ons voedsel zijn we afhankelijk van wat de boer op zijn land verbouwt en wat de visser uit de zee vist. Daarom is het belangrijk om op een goede manier om te gaan met de natuur en het milieu. Dat geldt ook voor je kind. Jij bent daarin een belangrijk voorbeeld en gesprekspersoon.
Een schoon milieu is belangrijk voor onze (directe) leefomgeving en onze gezondheid. Toch wordt het milieu vervuild, doordat er bijvoorbeeld afval op straat gegooid wordt, maar ook door te veel industriële uitstootgassen, broeikasgassen en kernafval.
Pubers beginnen na te denken over het milieu. Sommige kinderen houden zich er nauwelijks mee bezig, maar andere worden heel milieubewust. Veel jongeren houden ervan om hierover te discussiëren.
De overheid doet veel om het milieu te beschermen. Zo investeert de overheid in duurzame energie, zoals windenergie, zonne-energie, biomassa en aardwarmte. Daarnaast steunt de overheid hergebruik van producten en materialen, zodat de vuilnisbelten kleiner worden.
Je kunt zelf natuurlijk ook proberen om goed om te gaan met de natuur en het milieu. Dit is ook belangrijk voor je kinderen. Zij willen in de toekomst ook een schoon en gezond milieu met veel soorten planten en dieren. Jij geeft het voorbeeld.
Afvalscheiding is belangrijk omdat het zorgt voor energie- en grondstoffenbesparing. Het is dus goed voor het milieu. Je kunt onder andere plastic, karton, papier, gft-afval en glas scheiden van al het overige afval. Kijk op de afvalwijzer wat in welke afvalbak hoort. Je kunt dit ook je kind bijbrengen.
Door zelf het goede voorbeeld te geven, leer je je kinderen ook bewust omgaan met het milieu.
Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.