DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Studeren in het buitenland

Dankzij de goede banden van veel mbo-scholen, hogescholen en universiteiten met buitenlandse onderwijsinstellingen zijn er veel mogelijkheden voor studenten om voor een bepaalde periode in het buitenland te studeren of stage te lopen. Ook de Europese Commissie stimuleert dit door het uitgeven van de Erasmusbeurs in het kader van het subsidieprogramma Leven Lang Leren (LLP).

Contacten hogescholen en universiteiten

Elke hogeschool en universiteit heeft zijn eigen banden met buitenlandse onderwijsinstellingen. Studenten kunnen hier informatie over opvragen bij de studiebegeleider of het stagebureau. Sommige hogescholen en universiteiten geven ook speciale voorlichtingen over buitenlandse studies en stages. Daarbij wordt ook duidelijk in welke periode van de studie je kind het best naar het buitenland zou kunnen gaan.

Europa en verder…

Veel studenten blijven in Europa, maar er zijn ook veel studenten die naar China, Australië of Amerika gaan. In principe hangen deze mogelijkheden af van de samenwerkingsverbanden en van de mogelijkheden binnen de studie.

Volledige studie in het buitenland

Studenten die daar belangstelling voor hebben, kunnen hun volledige studie in het buitenland volgen. Ze mogen hun Nederlandse studiefinanciering dan meenemen naar het buitenland. Hiervoor geldt uiteraard een aantal voorwaarden ten aanzien van bijvoorbeeld leeftijd, nationaliteit en of het gaat om een voltijd- of deeltijdstudie. Alle voorwaarden zijn te vinden bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (voorheen de Informatie Beheer Groep). Er is bijvoorbeeld ook een landenlijst met alle landen waar je kind het recht op studiefinanciering behoudt.

High school year

Je kind kan er ook voor kiezen om tijdens of direct na de middelbare schooltijd een ‘high school year’ te volgen in het buitenland. Je volgt dan een schooljaar op een middelbare school in het buitenland om de taal te leren en om andere interessante vakken te volgen. Voor jongeren die bijvoorbeeld nog niet weten wat ze willen gaan studeren, kan een high school year een leuke tussenstap zijn.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.