DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Huiswerk

Op de middelbare school krijgen leerlingen voor het eerst te maken met huiswerk, of in ieder geval met meer huiswerk dan ze gewend waren op de basisschool.

De agenda

Laat je zoon of dochter een mooie agenda uitkiezen, want kinderen moeten het leuk vinden om erin te kijken. Kies vooral een grote agenda met veel ruimte om al dat huiswerk te noteren! Vaak leren brugklassers al tijdens de mentorlessen hoe ze hun agenda moeten gebruiken, maar zelf kun je ook wat tips geven.

  • Je noteert het huiswerk op de dag dat het af moet zijn of ingeleverd moet worden.
  • Je kunt daarbij handige afkortingen gebruiken, zoals ‘opdr.’ voor opdracht, ‘inl.’ voor inleveren, ‘wis.’ voor wiskunde en ‘nsk’ voor natuur- en scheikunde. Je kind mag ze natuurlijk ook zelf bedenken!

Huiswerk maken

De meeste leerstof is nieuw, in welke klas een leerling ook zit. Bovendien is de hoeveelheid huiswerk vaak groot. Dat kan soms wat problemen en spanningen geven.

  • Het is verstandig om duidelijk  af te spreken wanneer je kind huiswerk maakt en welke tijd het vrij mag besteden.
  • Daarbij is het voor een kind vaak prettiger om huiswerk te maken als de rest van het gezin ook aan het werk is.

Huiswerkbegeleiding

Wanneer je kind veel moeite heeft met de leerstof en het maken van huiswerk, kun je kiezen voor huiswerkbegeleiding. Veel middelbare scholen organiseren huiswerkbegeleiding voor hun leerlingen. Daarnaast zijn er ook professionele organisaties die huiswerkbegeleiding aanbieden.

De docenten en de mentor

Op de middelbare school heeft je kind misschien wel tien verschillende docenten die allemaal hun eigen huiswerk opgeven. Er is ook een mentor aanwezig die verantwoordelijk is voor het algemene welzijn en functioneren van jouw kind op de middelbare school. Hij is vaak ook goed op de hoogte van al het huiswerk, want dat wordt meestal opgeschreven in het klassenboek. Voor vragen en advies over huiswerk en huiswerkbegeleiding kun je daarom het best contact zoeken met de mentor van je kind.

Huiswerk en social media

Veel kinderen houden zich tijdens het huiswerk ook bezig met anderen dingen zoals social media en muziek. Uit onderzoek blijkt dat de schoolresultaten hiervan naar beneden kunnen gaan. Muziek kan bij sommige kinderen wel helpen als deze niet te hard staat of te snel is.

Aandacht

De meeste scholieren gaan serieus om met hun schoolwerk, maar een oogje in het zeil houden kan geen kwaad.

  • Vraag je kind regelmatig of het huiswerk af is.
  • Praten over huiswerk met een puber is moeilijk, zeker als het niet goed gaat.
  • Ook al laten ze het niet altijd merken, kinderen waarderen het als hun ouders aandacht voor hen hebben.
  • Ze willen het bijna allemaal goed doen op school.
  • Als blijkt dat je kind te weinig huiswerk maakt, kun je in overleg met de mentor afspraken maken met je kind.

Filmpje: Fiona over betrokkenheid bij de middelbare school

Als ouder is het belangrijk om betrokken te blijven bij de middelbare school en het huiswerk van je kind. In dit filmpje legt Fiona uit hoe je betrokken kunt blijven. 

http://www.youtube.com/watch?v=h2c-3FUjljQ

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.