DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Jeugdcultuur

Jongeren creëren vaak hun eigen cultuur. Uiterlijke onderdelen van een jeugdcultuur zijn muziekstijlen, make-up en mode, piercings en tatoeages, brommers, scooters en auto’s. Voor pubers is het belangrijk om bij een vriendengroep te horen en veel pubers horen ook bij een subcultuur.

Subculturen

Binnen de jeugdcultuur zijn er verschillende subculturen. Voorbeelden zijn:

  • emo’s;
  • metal;
  • nerds;
  • moslima’s;
  • wave;
  • hiphop.

Iedere subcultuur heeft een heel scala aan specifieke gedragingen, voorkeuren en opvattingen. Je bent er geen lid van, je bent er (vooral in de ogen van anderen) ‘zo een’.

Jeugdcultuur en identiteit

Het gaat bij een jeugdcultuur niet om intensief contact, zoals bij de vriendengroep, maar om jezelf te kunnen plaatsen binnen de groep leeftijdsgenoten. Op die manier laten jongeren zien wie ze zijn en waar ze voor staan. Ze ontlenen daar hun identiteit aan, een basis voor hun imago. Het geeft houvast doordat je weet wat er van je wordt verwacht. Als je hardcore bent, draag je zulke kleren, ga je naar die disco en gebruik je dat taaltje.

Subcultuur die bij je past

Pubers kiezen een subcultuur die bij hen past, maar zeggen bijna nooit over zichzelf dat ze dit of dat zijn. Je moet er niet zo nodig bij willen horen, je bent gewoon zo. Het gaat om een ‘ik-ben-ik-en-ik-kies-zelf-wat-ik-wil-gevoel’. Echtheid is het sleutelwoord. Wie met uiterlijke tekens wil doen alsof, alleen maar om erbij te horen, wordt afgestraft. Het is dus meer zo dat een puber wordt aangetrokken tot datgene wat al in hem of haar zit.

Afzetten

Pubers kleden zich anders dan anderen en gedragen zich anders. Dat gebeurt onder invloed van de cultuur waartoe ze zich aangetrokken voelen. Daarmee zetten ze zich af tegen andere subculturen of soms tegen de maatschappij, de politiek of tegen onrecht in de samenleving – en ook wel tegen hun ouders. Dat hoort erbij.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.