DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Kleding en mode

Kleding, make-up en mode maken vaak een belangrijk deel uit van de groep waartoe je kind behoort of de jeugdcultuur waarbinnen het zich thuis voelt.

Aparte kleren

Jongeren kunnen zich heel apart kleden. Ze kiezen bijvoorbeeld voor een blote buik met een navelpiercing, een superkort rokje, een tatoeage, soldatenlaarzen of een hanenkam. Vaak zijn het kleren en attributen waar je als ouder niet veel van moet hebben.

Beweegredenen voor aparte kleding

Jongeren kiezen kleding waarmee ze passen bij hun vriendengroep of de subcultuur waar ze zich thuis bij voelen. Ze zetten zich door hun leefstijl af tegen andere subculturen en soms ook tegen hun ouders en de maatschappij.

Hoe ga je om met jongerenmode?

Soms hebben pubers niet door wat het effect is van hun uiterlijk. Mensen kijken anders naar pubers met tatoeages en piercings en kunnen zelfs bang zijn dat ze agressief zijn.

  • Heeft je zoon last van de reacties op zijn uiterlijk? Praat er dan met hem over. Leg hem uit dat mensen hem misschien afwijzen omdat hij er zo uitziet.
  • Vertel je dochter wat sommige mensen denken van erg sexy kleding bij meisjes. Vaak zijn meisjes zich helemaal niet bewust van het imago dat ze oproepen door sexy kleding te dragen.
  • Praat over kleding in verschillende situaties. Als je dochter gaat solliciteren, wordt er andere kleding verwacht dan in een disco.
  • Verbieden heeft meestal geen zin; uitleggen en laten merken dat je je kind wel respecteert.
  • Is je puber veel bezig met mode? Weet hij of zij er alles van? Zeg hoe leuk je dat vindt. Modeontwerpers kijken veel naar kleding van pubers, zeker naar kleding met lef.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.