DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Ruzie

Kinderen gaan in de puberteit meer hun eigen leven leiden en willen zich niet houden aan regels die ze zelf niet bedacht hebben.

Een eigen mening

Pubers krijgen een eigen mening. Dan is het normaal dat er meningsverschillen ontstaan met hun ouders. Het is wel belangrijk om er op een goede manier mee om te gaan en tot oplossingen te komen.

Heftige ruzies

Soms loopt een ruzie hoog op, met scheldpartijen en slaande deuren. Zulke heftige uitbarstingen kunnen de band met je puber erg onder druk zetten. Als het lukt om een ruzie samen goed op te lossen, hebben jullie daar allebei iets aan.

Temperament

Met het ene kind heb je eerder ruzie dan met het andere. Dat heeft ook te maken je eigen temperament en met het temperament van je kind. Soms botst dat zo met elkaar dat de kleinste dingen al zorgen voor irritatie. Probeer de confrontaties met je puber dan te beperken tot dingen die je echt belangrijk vindt. Bewaar vooral ook je gevoel voor humor en zoek naar andere manieren om met de ruzies om te gaan.

Overlegmethode

Ruzies of meningsverschillen kun je vaak oplossen met overleg. Dat werkt beter dan steeds de strijd aangaan. Het voordeel van de overlegmethode is dat je geen macht gebruikt maar samenwerkt met je puber. Je verdiept je in elkaars standpunten. Pubers voelen zich daardoor serieus genomen en zullen meer achter de oplossing staan.

  • Bespreek samen wat het probleem is. Je puber wil bijvoorbeeld langer uitgaan dan jij toestaat. Vraag waarom dit zo belangrijk is voor je kind, en stimuleer je kind ook open te staan voor jouw argumenten.
  • Bedenk samen verschillende oplossingen, en geef daarbij geen commentaar op elkaars oplossingen.
  • Kies samen een oplossing waar jullie allebei mee kunnen leven.
  • Maak heldere afspraken over hoe jullie de oplossing precies uitvoeren. Je puber mag bijvoorbeeld later thuiskomen, maar moet dan wel een taxi nemen naar huis.
  • Bekijk achteraf samen of de gekozen oplossing goed heeft gewerkt.
  • Als de oplossing goed werkt, kun je je puber misschien meer vrijheid geven.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.