DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Seksuele opvoeding

Als ouder speel je een belangrijke rol in de seksuele opvoeding van je kind. Toch is het niet altijd gemakkelijk om met je kind over seksualiteit te praten. Misschien heb je vragen als: Hoe en wanneer geef ik mijn kind seksuele voorlichting? Wat weet mijn kind al over seks?

Wat is seksuele opvoeding?

De seksuele ontwikkeling van kinderen begint al vroeg. Zelfs als ze heel klein zijn, leren ze al van alles over liefde, relaties en seksualiteit. Seksuele opvoeding gaat over meer dan alleen seksualiteit. Het gaat ook over liefde, relaties, lekker in je vel zitten, zeggen wat je wel en niet wilt, trots zijn op je lichaam en vriendschap.

Waarom is seksuele opvoeding belangrijk?

Een goede seksuele opvoeding is van belang om ervoor te zorgen dat je kind:

  • beter voor zichzelf kan opkomen in relaties;
  • beter weet wanneer het aan verkering en seks toe is;
  • weet waarom veilig vrijen belangrijk is;
  • meer zelfvertrouwen krijgt.

Hoe doe je dat?

Seksuele opvoeding is meer dan alleen seksuele voorlichting geven. Wat houdt het nog meer in?

  • Je kind knuffelen. Zo laat je je kind voelen dat het lief en belangrijk is.
  • Een voorbeeld zijn. Praat je ruzies uit met je partner? Kinderen leren daarvan dat dat normaal is en zullen dat later in hun eigen relatie ook eerder doen.
  • Regels geven. Mag je kind seks hebben voor het huwelijk? Mag je dochter sexy kleding dragen? Mag je zoon blijven slapen bij zijn vriendinnetje? Als ouder geef je aan welke normen en waarden je belangrijk vindt.

Opvoeden doe je altijd

Seksuele opvoeding geef je vaak al ongemerkt. Je bent namelijk altijd een voorbeeld voor je kind. Dus of je nou wel of geen seksuele voorlichting geeft, je kind doet na hoe jij met liefde, relaties en seks omgaat. Zelfs als je niet over seks praat met je kind, ben je aan het opvoeden. Dan leert je kind namelijk dat praten over seks iets is om je voor te schamen.

Hoe kun je je kind steunen in de puberteit?

Het belangrijkste wat je kunt doen is laten merken dat je zoon of dochter naar je toe kan komen met vragen en problemen. Veel pubers vinden het ongemakkelijk om seksualiteit met hun ouders te bespreken. Maar ze vinden het wel fijn dat ze bij hun ouders terechtkunnen als dat nodig is.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.