DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Hangplek of keet

Ergens ‘hangen’ of ‘chillen’ hoort voor pubers vanaf een bepaalde leeftijd gewoon bij de vrijetijdsbesteding. Veel jongeren gaan dan naar buiten en zoeken hun vrienden op. Ze gaan bijvoorbeeld op een bankje hangen in het park of rondhangen bij de supermarkt. Hangjongeren zorgen soms vanuit hun eigen verveling voor overlast.

Een hangplek

Een hangplek is een plek die de gemeente aanwijst. Jongeren kunnen daar samen zijn en leuke dingen doen. Ze hebben ruimte nodig, een plek waar niemand er last van heeft als ze praten of op hun brommers en scooters rijden. Vaak is er ook een voetbalgoal, een basketbalnet of een skatebaan.

  • Hangplekken worden vaak gemaakt van oude bushokjes, een opengemaakte container of een oude caravan. Daar maken ze dan licht en ze zetten er een vuilnisbak, een bank en stoelen neer.
  • Hangplekken staan meestal midden in een wijk, bijvoorbeeld bij een winkelcentrum, een (bus)station of een speeltuin.
  • Er zijn ook rijdende hangplekken, zoals de jongerenbus. Die komt een avond per week langs.
  • In sommige gemeenten zijn er speciale jongerenontmoetingsplaatsen (JOP), meestal op een plek iets buiten het woongebied. Jongeren kunnen er onder een dak bij elkaar zitten, sporten en spelen.

Een keet

Een keet is bijvoorbeeld een schuur of een caravan waar jongeren samen zijn om leuke dingen te doen. Keten staan op privéterreinen en zijn niet van een organisatie. Er is dus meestal geen toezicht. Vaak wordt er veel alcohol gedronken.

Wil je niet dat je kind veel drinkt? Laat het dan liever niet naar een keet gaan, of maak afspraken over hoeveel het mag drinken. Vraag wat je kind leuk vindt aan de keet, en of er een ouder bij is. Je zou ook kunnen kijken of je samen met de ouders van de andere jongeren afspraken kunt maken over de keet en wat de jongeren daar wel en niet mogen.

Overlast

Hangjongeren zijn er altijd geweest, in alle culturen. Pas de laatste tientallen jaren wordt het verschijnsel echt als een probleem gezien. Natuurlijk veroorzaken niet alle groepjes hangjongeren overlast. Doen ze dat wel, dan:

  • rijden ze vaak rond op brommers;
  • veroorzaken ze geluidsoverlast. Ze roepen, schreeuwen en fluiten naar anderen;
  • vervuilen ze de buurt met kauwgom, sigarettenpeuken, graffiti, flesjes, blikjes en andere rommel.

Veel mensen voelen zich daardoor heel onveilig. Bij de aanpak van hangjongeren die overlast veroorzaken is het belangrijk begrip te hebben voor hun behoefte om te hangen. Spreek je kind ook aan op zijn of haar gedrag en probeer afspraken te maken. Als dat niet helpt, zouden de ouders van de jongeren samen de hulp van het buurthuis of de wijkagent in kunnen roepen.

Mosquito

Veel gemeenten zien de ‘mosquito’ als laatste redmiddel. Dit apparaatje verjaagt jongeren met een irritante hoogfrequente pieptoon die alleen jongeren tot ongeveer 23 jaar kunnen horen. Gemeenten plaatsen de mosquito daarom bij typische hangplekken, zoals winkelcentra. Het gebruik van mosquito’s is omstreden. Gemeenten moeten daarom van de overheid terughoudend zijn met het gebruik. Ze moeten altijd kijken of er geen andere mogelijkheden zijn om de overlast terug te dringen.

Andere activiteiten ondernemen

Als ouder kun je zelf proberen om je kind alternatieven te bieden. Je kunt je zoon of dochter aanmelden bij een sportvereniging of bijvoorbeeld naar muziekles laten gaan. Daarnaast kun je je kind ook stimuleren om zelf activiteiten te ondernemen, zoals samen met vrienden afspreken om naar de bioscoop te gaan.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.