DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Uitgaan

Jonge pubers houden er vaak van om een avondje samen met vrienden thuis film of tv te kijken of bijvoorbeeld te pokeren. Als ze wat ouder zijn, kunnen ze het leuk vinden om naar een (jongeren)café te gaan. Daar ontmoeten ze bekenden en leren ze nieuwe mensen kennen.

Wanneer mag je kind uitgaan?

Als je kind ongeveer 14 of 15 jaar is, begint vaak het grote onderhandelen. Een gewoon café komen ze op die leeftijd (officieel) nog niet in, maar in gezelschap van een paar oudere vrienden lukt het vaak wel.

Mag je kind op stap gaan met vrienden? Bepaal voor jezelf hoe vrij je je kind daarin wilt laten en geef ook duidelijk jouw grenzen aan.

Alcohol of niet?

Veel jongeren vinden het erg leuk om op stap te gaan. Sommige jongeren drinken daardoor al op jonge leeftijd alcohol. Vooral het indrinken thuis zorgt er soms voor dat jongeren al een flinke slok op hebben voordat ze de stad in gaan. Het is belangrijk om hier als ouder duidelijke afspraken over te maken met je kind. Spreek af of hij of zij alcohol mag drinken en hoeveel. Onder de 18 jaar mogen jongeren niet drinken.

Hoe laat thuis?

Maak afspraken over hoe laat je kind thuis moet zijn. Ook is het belangrijk dat je praat over veiligheid. Je kunt afspraken maken over het vervoer en over of je kind alleen over straat mag of niet. Soms is het handig als je jouw ideeën hierover eens bespreekt met ouders van de vrienden van je kind. Misschien kun je het ook met je kind hebben over uitgaansgeweld.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.