DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Maandverband en tampons

Natuurlijk is het belangrijk dat je je dochter voorbereidt op ongesteld zijn. Help haar ook bij de hygiëne. Leer haar dat ze zich dagelijks en zo nodig vaker moet wassen en schoon ondergoed moet aantrekken. Kiest ze voor maandverband of tampons? Het is prettig als je haar uitlegt wat de verschillen zijn en hoe je die producten gebruikt.

Maandverband

Tijdens de eerste menstruaties is het goed om maandverband te gebruiken. Zo merkt je dochter het best wat er met haar lichaam gebeurt. Maandverband is gemakkelijker bij het verwisselen, maar je kunt er last van hebben en het kan ook gaan ruiken. Er zijn heel veel verschillende soorten maandverband en tampons. Laat je dochter rustig kijken wat het best bij haar past.

Tampons

Veel meiden vinden het gebruik van tampons eerst nog lastig. Je kunt je dochter helpen door te bespreken hoe ze ertegenover staat, en uit te leggen hoe ze een tampon moet inbrengen. Ze kan het best beginnen met mini-tampons.

Inbrengen van tampons

Het inbrengen van een tampon is een handigheidje waar de meeste meisjes even aan moeten wennen. Het is slim om het gewoon af en toe eens te proberen. Je kunt vertellen dat de tampon niet goed zit als je hem voelt zitten. Dan moet de tampon nog een stukje omhoog. Doet je dochter aan sport, dan is het gebruik van tampons heel handig, zeker bij een sport als zwemmen.

Van sporten of tampongebruik kan het maagdenvlies niet scheuren.

Hygiëne

Het is goed om je dochter uit te leggen hoe vaak ze maandverband of tampons moet verwisselen en dat ze de gebruikte exemplaren niet door het toilet mag spoelen. Tijdens de menstruatie is het extra belangrijk dat je dochter zich goed wast. Als ze niet thuis is, kan ze misschien vochtig toiletpapier gebruiken.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.