DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Uitgaansgeweld

Stappende jongeren krijgen wel eens te maken met geweld in de buurt van een kroeg of discotheek. Sommigen plegen zelf geweld bij het uitgaan.

Praat over uitgaansgeweld

Het is verstandig om met je kinderen te praten over uitgaansgeweld voordat ze echte ‘stappers’ zijn geworden.

  • Hoe gedraag je je als in of bij een disco wordt geduwd, gescholden of gevochten?
  • Wat doe je als je wordt beledigd of als anderen aan je lopen te trekken?
  • Niet te veel alcohol drinken is een van de slimste methoden om een helder hoofd te houden. Dan kom je minder makkelijk in problemen.

Getuige van geweld

Je kunt kinderen vertellen hoe ze met geweld om kunnen gaan als ze het zien gebeuren.

  • Bel 112.
  • Verzamel zo veel mogelijk mensen om je heen.
  • Ga versterking halen en probeer dan pas de dader(s) weg te trekken bij het slachtoffer.
  • Als je zelf niet kunt ingrijpen, kun je misschien wel met je telefoon een foto of een filmpje maken voor de politie.
  • Let goed op het uiterlijk van de daders en onthoud bijzonderheden.

Naderhand kan je kind het best bij het slachtoffer blijven en hem of haar geruststellen. Als de politie komt, kan je kind alles vertellen en zichzelf beschikbaar stellen als getuige.

Agressiviteit

Met een paar biertjes op is het soms moeilijk om je in te houden. Als je kind gemakkelijk kwaad wordt, is het goed om hier iets aan te doen. Er zijn bijvoorbeeld trainingen waarbij je leert om met agressieve gevoelens om te gaan. Daarnaast kun je jongeren aanraden om hun frustraties op een andere manier te uiten, bijvoorbeeld in een sport. Je kind is in overtreding als het zelf een ruzie begint, iemand in elkaar slaat of andermans eigendommen vernielt.

Slachtoffer van geweld

Als je kind zelf slachtoffer is geworden van geweld, is het belangrijk om aangifte te doen bij de politie. De politie kan dan de daders opsporen. Je kind kan zich voor het verwerken van dit trauma aanmelden bij Slachtofferhulp Nederland. Wat misschien ook helpt, is het volgen van een cursus zelfverdediging.

Seksueel geweld

Ook seksueel geweld kan voorkomen tijdens het uitgaan. Daarbij kan het gaan om seksuele intimidatie, aanranding of zelfs verkrachting. Soms gebeurt dat in combinatie met drugs, zoals GHB. Als je kind zoiets vreselijks meemaakt, is het belangrijk om aangifte te doen, ook als het zich niet alles nog goed kan herinneren.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.