DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Op de fiets

De meeste jongeren fietsen vaak zelf naar vrienden, school of de sportvereniging. Je kunt de veiligheid van je kind dus niet altijd in de gaten houden. Je kunt er wel voor zorgen dat de fiets veilig is en dat je kind de verkeersregels kent.

Veilige fiets

Veilig fietsen begint met een veilige fiets. Hoe veiliger de fiets van je kind, hoe kleiner de kans op ongelukken. Houd dit niet alleen zelf goed in de gaten, maar zorg ook dat je kind de fiets blijft controleren. Je kunt uitleggen waar een veilige fiets aan moet voldoen. Een veilige fiets heeft onder andere verlichting die goed werkt, banden met voldoende profiel en goed werkende remmen.

Repareren

Probeer gebreken aan de fiets van je kind direct te repareren. Ben je daar zelf niet zo handig in of heb je geen tijd, laat je kind de fiets dan naar een fietsenmaker brengen.

Veilig in het verkeer

Er kunnen allerlei nare ongelukken gebeuren met kinderen op de fiets. Er wordt op scholen en in de media veel aandacht besteed aan veilig fietsen in het verkeer. Je kunt je kind zelf ook het een en ander bijbrengen over verkeersveiligheid. Zorg dat je kind op de hoogte is van de verkeersregels en leg uit dat goed uitkijken heel belangrijk is.

Sms’en en bellen

Leg je kind uit dat het gevaarlijk is om op de fiets te sms’en en bellen. Sommige ouders verbieden hun kind om tijdens het fietsen mobiel te bellen of te sms’en. Wettelijk is het in Nederland niet verboden om te bellen op de fiets. Je kunt wel een boete krijgen op grond van gevaarlijk gedrag in het verkeer.

Muziek luisteren

Veel jongeren luisteren op de fiets naar muziek via oordopjes. Ze worden dan niet alleen afgeleid door de muziek, maar horen ook veel minder omgevingsgeluiden. Ook het bedienen van het apparaat is gevaarlijk tijdens het fietsen. Kortom, luisteren naar muziek op de fiets is gevaarlijk. Het verhoogt het risico op ongelukken.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.