DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Adviezen mediagebruik pubers

Vanaf 12 jaar wordt het steeds moeilijker om nog precies te weten wat je puber allemaal doet en ziet via media. Dat is ook niet erg: je kind heeft die vrijheid nodig om zich te ontwikkelen.

Aan de andere kant kunnen pubers nog niet altijd overzien wat de gevolgen zijn van hun gedrag. Daarom is het goed om te blijven praten over wat je kind ziet en meemaakt en om regels te geven, vooral tot 15 jaar. In de adolescentie (16+) wordt je kind zelfstandiger en alweer wat wijzer.

De wet gaat tot 16 jaar

De wet beschermt kinderen alleen tot 16 jaar. Daarna mogen ze alles kopen en zien als het om media gaat. Ook games met Pegi 18.

Tip 1: volg de adviezen van Kijkwijzer en Pegi, en bepaal zelf duidelijke grenzen

  • Houd je aan het advies van Kijkwijzer en Pegi.
  • Geef duidelijke regels en grenzen over tijdsbesteding en handhaaf die regels. Bijvoorbeeld door de week twee uur beeldschermtijd per dag als vrijetijdsbesteding (dus niet voor school) en geen mobiel tijdens het eten of mee naar bed.

Tip 2: stimuleer creatief gebruik van media, zoals filmpjes maken

Stimuleer creatief gebruik van media, bijvoorbeeld zelf een website maken, een app bouwen of een filmpje maken. Er zijn steeds meer mogelijkheden om hulp te krijgen, bijvoorbeeld bij leren programmeren.

Tip 3: praat met je kind over online ervaringen

Maak de online ervaringen een normaal onderdeel van de dagelijkse gesprekken. Grijp nieuwsberichten aan en verleid je kind tot vertellen: 'Hoe was het vandaag online? Nog iets leuks gezien op Instagram?' Maak geen enkel onderwerp taboe. Ook niet als het gaat om internet en seks.

Tip 4: kijk samen naar YouTube-filmpjes

Kijk samen naar YouTube-filmpjes die je kind onder vrienden doorstuurt en geef commentaar op wat je ziet op sociale media, televisie, enzovoort.

Tip 5: praat ook over online privacy

Praat over online privacy en jezelf presenteren via sociale media: wie ben je online, wat wil je van jezelf laten zien? Wijs je kind op de risico’s van 'onbekende vrienden', bijvoorbeeld naar aanleiding van de website Kenjevrienden.nu.

Tip 6: praat over 'sexting'

Veel pubers hebben wel eens een uitdagende foto doorgestuurd gekregen van een halfnaakte jongen of meisje. Leer je kind dat ze die beelden niet moeten doorsturen: je beschadigt degene die erop staat enorm. Bovendien is het strafbaar. Het is beter om te zorgen dat die beelden zo snel mogelijk van je telefoon verdwijnen en om tegen je vrienden te zeggen dat ze dat ook moeten doen. Zie ook de website Houhetlekkervoorjezelf.nl. Voor hulp kun je naar HelpWanted.nl.

Tip 7: praat over de gevoelens die bij sociale media komen kijken

Sociale media kunnen heel leuk zijn, maar er zitten ook negatieve kanten aan. Je kind kan er vervelende gevoelens door krijgen. Het kan bijvoorbeeld bang zijn om iets te missen als het even niet op sociale media zit. Of je kind krijgt een vervelend gevoel als er geen leuke reacties op een foto komen. Het is fijn als je kind met jou hierover kan praten. Dat helpt je kind om met moeilijke gevoelens te leren omgaan.

http://www.youtube.com/watch?v=tL0rUsxE38Y

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.