DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Gameverslaving pubers

Is jouw puber erg veel bezig met gamen en ben je hier bezorgd om? Dan ben je niet alleen. Veel ouders maken zich zorgen om het gamegedrag van hun kind. Dit levert in veel gezinnen spanningen op.

Waarom pubers graag gamen

In games is alles veel heftiger en sneller dan in het echte leven. Voor pubers die op zoek zijn naar spanning, is gamen dan ook erg aantrekkelijk. Veel games spelen ze samen met vrienden. Ze hoeven zich dan dus niet alleen te voelen. Pubers kunnen ook van games leren.

Regels stellen

Door regels te geven help je je kind om bewuster om te gaan met media, maar ook met games. Dat kan problemen voorkomen. Maak je je zorgen over het aantal uur dat je kind achter de computer besteedt, lees dan eens de adviezen op Mediaopvoeding.nl.

Vluchten in de wereld van games

Gamen kan pubers erg in beslag nemen. Soms zo erg dat het een gemakkelijke manier is om te vluchten uit het gewone leven. Kinderen die vluchten in de wereld van games doen dat misschien omdat ze in het gewone leven ongelukkig zijn. Of zelfs het leven niet aankunnen. Als je ziet dat je puber dat doet en daarmee in de problemen komt, is het belangrijk om hulp te vragen. Wees alert, zeker als de schoolcijfers ineens dalen. Blijf met je kind praten, ook al trekt het zich terug.

Tip: Wil je kind meer lezen over gamen? Verwijs hem of haar dan naar Infovoorjou.nl.

Pas op met het stempel gameverslaving

Door het woord gameverslaving te gebruiken, maak je het probleem gelijk erg zwaar. Dat is bij de meeste pubers helemaal niet nodig. Het helpt ook niet om eventuele spanningen over gamen in jullie gezin op te lossen. Wat wel kan helpen, is om je goed te verdiepen in de wereld van je gamende puber. Toon interesse en speel zelf ook eens mee. Welke games speelt je kind bijvoorbeeld graag en waarom?

Wat is gezond gamen?

Of het gamegedrag van een kind gezond of ongezond is, hangt niet af van hoeveel uren het gamet. Het gaat erom dat er een goede balans is tussen het gamen en andere dingen in het leven, zoals sporten, vriendschappen en school.

Dit zijn signalen dat het gamen meer is geworden dan gewoon ontspanning:

  • Je kind is extra prikkelbaar (boos, geïrriteerd) als de computer niet beschikbaar is.
  • Je kind heeft een slecht humeur zolang er niet gegamed kan worden.
  • Je kind verwaarloost steeds zijn of haar huiswerk.
  • Je kind liegt over huiswerk en cijfers.
  • Je kind verwaarloost vrienden.
  • Je kind komt steeds minder buiten en/of sport minder.

Waar kun je met zorgen terecht?

Kijk op Gameninfo.nl of bel met de Gamen Infolijn: 0900-1995.

Filmpje: Fiona over pubers en gamen

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.