Is jouw puber erg veel bezig met gamen en ben je hier bezorgd om? Dan ben je niet alleen. Veel ouders maken zich zorgen om het gamegedrag van hun kind. Dit levert in veel gezinnen spanningen op.
In games is alles veel heftiger en sneller dan in het echte leven. Voor pubers die op zoek zijn naar spanning, is gamen dan ook erg aantrekkelijk. Veel games spelen ze samen met vrienden. Ze hoeven zich dan dus niet alleen te voelen. Pubers kunnen ook van games leren.
Door regels te geven help je je kind om bewuster om te gaan met media, maar ook met games. Dat kan problemen voorkomen. Maak je je zorgen over het aantal uur dat je kind achter de computer besteedt, lees dan eens de adviezen op Mediaopvoeding.nl.
Gamen kan pubers erg in beslag nemen. Soms zo erg dat het een gemakkelijke manier is om te vluchten uit het gewone leven. Kinderen die vluchten in de wereld van games doen dat misschien omdat ze in het gewone leven ongelukkig zijn. Of zelfs het leven niet aankunnen. Als je ziet dat je puber dat doet en daarmee in de problemen komt, is het belangrijk om hulp te vragen. Wees alert, zeker als de schoolcijfers ineens dalen. Blijf met je kind praten, ook al trekt het zich terug.
Tip: Wil je kind meer lezen over gamen? Verwijs hem of haar dan naar Infovoorjou.nl.
Door het woord gameverslaving te gebruiken, maak je het probleem gelijk erg zwaar. Dat is bij de meeste pubers helemaal niet nodig. Het helpt ook niet om eventuele spanningen over gamen in jullie gezin op te lossen. Wat wel kan helpen, is om je goed te verdiepen in de wereld van je gamende puber. Toon interesse en speel zelf ook eens mee. Welke games speelt je kind bijvoorbeeld graag en waarom?
Of het gamegedrag van een kind gezond of ongezond is, hangt niet af van hoeveel uren het gamet. Het gaat erom dat er een goede balans is tussen het gamen en andere dingen in het leven, zoals sporten, vriendschappen en school.
Dit zijn signalen dat het gamen meer is geworden dan gewoon ontspanning:
Kijk op Gameninfo.nl of bel met de Gamen Infolijn: 0900-1995.
Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.