DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Veiligheid online

Jongeren zitten veel op internet. Internet heeft natuurlijk leuke kanten en voordelen, maar het is ook belangrijk om op de veiligheid te letten.

Veilige sites

Afhankelijk van de leeftijd van je kind kun je maatregelen nemen die veilig internetten bevorderen. Je wilt misschien liever niet dat pubers op websites kijken die niet geschikt voor hen zijn. Om dat te voorkomen kun je bijvoorbeeld een filter op de computer zetten dat de toegang tot onveilige websites blokkeert en alleen toegang biedt tot veilige sites.

Maar bedenk: pubers hebben meer ruimte nodig om zelf op onderzoek uit te kunnen gaan, dan basisschoolkinderen. Een pornofilter blokkeert vaak ook websites met goede informatie over seks zoals Sense.info.

Tips voor veiligheid online

Je wilt misschien niet dat je kind denkt dat je je overal mee bemoeit.

  • Probeer uit te leggen waarom je toch af en toe wilt weten welke websites je kind bezoekt, omdat internet naast leuke kanten ook gevaarlijke kanten heeft.
  • Daarnaast is het goed om af en toe mee te kijken als je kind op Facebook zit.
  • Leg je kind uit dat er op internet soms minder leuke dingen gebeuren, zoals cyberpesten.
  • Vertel over het gebruik van films en foto’s en de gevaren die daaraan vastzitten. Als iemand een minder leuk filmpje van je kind op YouTube zet, kan iedereen dat filmpje zomaar downloaden of op een site zetten. Het filmpje gaat dan zwerven en je kunt het niet meer ongedaan maken. Vertel je kind dat je zelf nooit zoiets moet doen.
  • Leg je kind uit dat je nooit persoonlijke gegevens moet geven aan iemand die je alleen kent van internet, zoals je naam, leeftijd, telefoonnummer, adres en e-mailadres. Wat je normaal niet zou doen, moet je ook op internet niet doen.

Meer weten?

Lees dan ook de adviezen over het mediagebruik van pubers.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.