DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Bijbaantje en vakantiewerk

Geld uitgeven is leuk! Jongeren willen daarom graag wat bijverdienen om zo hun mobiele telefoon, hun mp3-speler of hun computergames te bekostigen. Dat mag al vanaf 13 jaar in de vorm van een bijbaantje of vakantiewerk.

Bijbaantjes

Een bijbaantje is werk dat een jongere voor langere tijd uitvoert. Je kind heeft dan een contract met de werkgever. In dit contract staan onder andere:

  • wat je kind verdient;
  • hoeveel uren je kind moet werken;
  • de datum van indiensttreding;
  • de opzegtermijn.

Een arbeidsovereenkomst kan worden afgesloten voor bepaalde of onbepaalde tijd. Zwartwerken is verboden!

Vakantiewerk

Vakantiewerk is tijdelijk werk dat niet langer dan zes weken duurt. Meestal is dat in de periode van juni tot september. Je kind krijgt dan een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd en heeft hierbij recht op het minimumjeugdloon.

Jonger dan 13 jaar?

Als je kind jonger is dan 13 jaar, mag het nog niet werken. De wet op de kinderarbeid verbiedt dit. Je kunt jongere kinderen wel thuis klusjes laten doen. Maak het niet te zwaar of te gevaarlijk. Goede klusjes zijn bijvoorbeeld stofzuigen, koken, de auto wassen, grasmaaien of de hond van de buren uitlaten. Geef je kind daar een beetje geld voor. Van deze kleine verantwoordelijkheden worden kinderen zelfstandiger.

Als kinderen onder de 13 jaar worden gevraagd om mee te spelen in een professionele musical, heb je daarvoor een vergunning nodig. Kinderen van 13 en 14 jaar mogen drie keer per week meespelen zonder vergunning. Ze mogen niet meer dan vijftien dagen per jaar meedoen.

Hoeveel mag je kind werken?

Er zijn veel regels die bepalen hoeveel je kind mag werken en verdienen. Jongeren van 13, 14 en 15 jaar mogen bijvoorbeeld niet meer dan 12 uur per week werken. Daarbij zijn er ook regels voor werken op schooldagen en in de weekenden. Voor jongeren vanaf 16 jaar zijn deze regels minder streng, en voor jongeren vanaf 18 jaar gelden de algemene arbeidsregels volgens de CAO. Werken mag natuurlijk niet ten koste gaan van het huiswerk!

Als je kind veel bijverdient, kan dat gevolgen hebben voor de kinderbijslag.

Minimumloon voor jongeren

In Nederland is er een wettelijk brutominimumjeugdloon vastgesteld. Voor elke leeftijdscategorie is dat een bepaald percentage van het algemeen minimumloon voor volwassenen.

  • Hoe ouder je kind wordt, hoe hoger dit percentage is en hoe meer het dus verdient.
  • Het minimumjeugdloon is bepaald voor jongeren vanaf 15 jaar tot en met 22 jaar.
  • Er is dus geen vastgesteld wettelijk minimumloon voor jongeren van 13 en 14 jaar.
  • Op Nibud.nl vind je meer informatie over geld verdienen.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.