DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Alcohol

Als je zwanger bent, kun je beter helemaal geen alcohol drinken.

Alcohol is slecht voor de ontwikkeling van je kind

Alcohol is een giftige stof die schadelijk is voor je ongeboren kind. Omdat je kind zich nog ontwikkelt hebben genotmiddelen veel meer invloed op je baby dan op jou. Als je vaker drinkt en meer per keer drinkt nemen de risico’s toe. Een veilige hoeveelheid alcohol bestaat niet. Daarom is het advies om helemaal geen alcohol te drinken.

Effecten van alcohol tijdens de zwangerschap

Alcohol kan verschillende effecten hebben. Dit is afhankelijk van het moment in de zwangerschap dat je alcohol drinkt.

  • In de eerste 60 dagen worden de organen van je baby gevormd. Als je in deze periode alcohol drinkt kan dat leiden tot misvorming of afwijking van bijvoorbeeld hart, armen, ogen, benen, tanden, gehemelte en oren.
  • Alcoholgebruik kan leiden tot een groei- en ontwikkelingsachterstand en is er kans op schade van de hersenen.
  • De hele zwangerschap is de kans op een miskraam of vroeggeboorte groter door alcoholgebruik

Foetaal alcoholsyndroom (FAS)

Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot het foetaal alcoholsyndroom (FAS). Dit kan al gebeuren als je op één avond veel drinkt. Kinderen met FAS zijn heel vaak druk en hebben vaak veel problemen in het leven. De hersenen zijn beschadigd door alcohol en daardoor hebben ze meer kans op werkloosheid, verslaving, psychische stoornissen en crimineel gedrag.

Kijk ook eens bij:

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.