DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Zwangerschapsdiabetes

Een op de twintig vrouwen krijgt te maken met zwangerschapsdiabetes. We hebben het dan niet over vrouwen die al diabetes type 1 of 2 hadden voordat ze zwanger raakten.

Zwangerschapsdiabetes is een vorm van diabetes die goed behandeld kan worden en ontstaat tijdens je zwangerschap. Soms merk je er niets van, maar het kan ook zijn dat je merkt dat je veel dorst hebt en vaak moet plassen. Als je dit merkt, kun je je bloedsuiker laten testen door de arts of verloskundige. Een prik in de vinger is genoeg.

Risico’s van zwangerschapsdiabetes

  • Het belangrijkste risico van zwangerschapsdiabetes is dat het kind te vroeg geboren wordt en dat de longen minder goed gerijpt zijn. Als dat gebeurt, zal het kind na de geboorte waarschijnlijk enige tijd in de couveuse moeten liggen.
  • Je kind kan meteen na de geboorte een laag suikergehalte hebben. De eerste 24 uur moet de bloedsuikerspiegel dan regelmatig gecontroleerd worden. Indien nodig krijgt je baby insuline toegediend.
  • Kinderen van een moeder met zwangerschapsdiabetes hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Dat is een vorm van diabetes die met medicijnen te behandelen is, maar die wel veel gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Aanpassingen in je leefstijl

Zwangerschapsdiabetes ontwikkelt zich vaak rond de twintigste week van de zwangerschap. Bij vrouwen met zwangerschapsdiabetes komt het vaker dan gemiddeld voor dat het kind groot is en dat er veel vruchtwater is. Vrouwen met zwangerschapsdiabetes herstellen na de zwangerschap meestal weer, maar hebben een verhoogd risico om later in hun leven diabetes te ontwikkelen. Aanpassen van je leefstijl waar nodig lijkt dus verstandig.

Bloedsuikerspiegel controleren

Het is belangrijk dat de bloedsuikerspiegel onder controle wordt gehouden en dat je begeleid wordt door de gynaecoloog, de internist, de diabetesverpleegkundige, de oogarts en eventueel de diëtiste. De behandeling bestaat uit een dieet of injecties met insuline.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.