DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Naar de verloskundige

Zodra je weet dat je zwanger bent, is het verstandig om een verloskundige te kiezen en te bellen voor een eerste afspraak. Naarmate je zwangerschap vordert, kom je steeds vaker op controle.

Wanneer is de eerste afspraak?

De eerste afspraak wordt meestal gepland als je tussen de acht en tien weken zwanger bent. Je kunt zelf een verloskundige zoeken, bijvoorbeeld via KNOV.nl. Je hebt geen verwijzing nodig van je huisarts.

Wil je niet wachten tot je acht weken zwanger bent? Dan kun je natuurlijk al eerder contact opnemen met de verloskundige. Bijvoorbeeld als je niet precies weet hoe lang je zwanger bent of omdat er een erfelijke ziekte voorkomt in de familie. Ook als je medicijnen slikt waarvan je niet zeker weet of die veilig zijn, kun je je verloskundige bellen.

Wat doet de verloskundige tijdens de eerste afspraak?

Tijdens de eerste afspraak zal de verloskundige jou veel vragen stellen. Ze heeft informatie nodig over je algemene gezondheid en je medische geschiedenis. Ook heeft ze informatie nodig om de uitgerekende datum te bepalen. Daarom is het goed om van tevoren na te denken over:

  • Wat was de eerste dag van je laatste ongesteldheid?
  • Was je ongesteldheid regelmatig?
  • Wanneer was de zwangerschapstest positief?
  • Wanneer ben je gestopt met anticonceptie?
  • Zijn er afwijkingen of ziekten die voorkomen in de familie?

De verloskundige geeft daarnaast ook veel informatie, bijvoorbeeld over voeding, kraamzorg, prenatale onderzoeken, zwangerschapscursussen en de kans op een verhoogde bloeddruk. Natuurlijk kun je de verloskundige ook alles vragen over je zwangerschap en over de bevalling.

Het is goed om je verzekeringspasje, legitimatiebewijs en gegevens van een eventuele vorige zwangerschap mee te nemen naar het eerste gesprek.

Lichamelijk onderzoek

Omdat de eerste afspraak met de verloskundige meestal gepland wordt in de negende week van de zwangerschap. heeft uitwendig onderzoek dan nog niet zo veel zin. Het hartje van je baby is nog niet te horen en je kunt nog niets voelen. Het enige lichamelijk onderzoek dat je verloskundige waarschijnlijk zal doen, is je bloeddruk opmeten en bloed afnemen voor bloedonderzoek.

Vervolgafspraken

Hoe langer je zwanger bent, hoe vaker je op controle komt. Ook is de frequentie afhankelijk van het verloop van je zwangerschap. Tijdens een controle bespreekt de verloskundige hoe het met jou en de baby gaat. Ze controleert:

  • of de baby goed groeit;
  • de grootte van je baarmoeder. Ze voelt met haar handen aan je buik om te bepalen hoe je baarmoeder groeit;
  • je bloeddruk. Bij een hoge bloeddruk let ze extra goed op jouw gezondheid en die van je baby. Een lage bloeddruk is niet erg, maar soms wel lastig. Je kunt er duizelig door worden;
  • de hartslag van je baby. Vanaf de derde maand kun je de hartslag van je kindje horen.
  • de ligging van je baby in de baarmoeder.

Gynaecoloog

In speciale gevallen, bijvoorbeeld bij een gecompliceerde zwangerschap, kan het nodig zijn dat je onder controle van de gynaecoloog komt. De verloskundige verwijst je dan door.

Meer informatie over de taken van de verloskundige en wat je van haar kunt verwachten kun je vinden op Deverloskundige.nl.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.