DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Kans op een meerling

Een vrouw van 25 heeft een kans van ongeveer 1 op 90 op een tweeling. Voor een vrouw van 40 is dat 1 op 60. Van elke 1000 zwangerschappen in Nederland zijn er ongeveer 15 een tweelingzwangerschap. Spontane drielingzwangerschappen zijn zeldzaam. In Nederland zijn er gemiddeld 20 tot 25 per jaar.

Vruchtbaarheidstechnieken

Moderne vruchtbaarheidstechnieken, zoals ivf, zorgen voor een toename van het aantal meerlingen. Met hormonen stimuleert men de eisprong, waardoor er soms meer eitjes vrijkomen. Bij reageerbuisbevruchting (ivf en ICSI) worden soms twee bevruchte eicellen in de baarmoeder teruggeplaatst. Dit gebeurt wel minder vaak dan voorheen, omdat een tweeling of meerlingzwangerschap risico’s met zich meebrengt.

In verwachting van een meerling?

Tegenwoordig kun je al vrij vroeg in de zwangerschap te horen krijgen dat je een meerling verwacht. Veel vrouwen krijgen al in het begin van hun zwangerschap een echo. Als je in verwachting bent van een meerling, zal dat vrijwel zeker te zien zijn op de echo.

Er zijn ook lichamelijke tekenen die erop kunnen wijzen dat je zwanger bent van een tweeling:

  • overmatig overgeven;
  • extreme moeheid;
  • je baarmoeder is veel meer uitgezet dan je zou verwachten.

Je verloskundige controleert bij elk bezoek de grootte van je baarmoeder. Zij weet precies hoe hoog je baarmoeder zou moeten zitten gezien de duur van je zwangerschap. Zit je baarmoeder hoger dan normaal, dan is er een kans dat je zwanger bent van een meerling. Een echo kan dan definitief uitsluitsel geven.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.