DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Rhesus

Het laboratorium onderzoekt je bloed op twee resusbloedgroepen: resus-D en resus-c.

  • De uitslag kan ‘positief’ zijn: je bent dan bijvoorbeeld resus-D-positief.
  • De uitslag kan ook ‘negatief’ zijn: je bent dan resus-D-negatief.
  • Hetzelfde geldt voor de resus-c-bloedgroep: je bent resus-c-positief of resus-c-negatief.
  • Of je positief of negatief bent, is een kwestie van erfelijkheid, net als de kleur van je haar of ogen.

Negatief

Zwangere vrouwen die ‘negatief’ zijn voor een van deze twee bloedgroepen krijgen tijdens de zwangerschap wat extra aandacht. Zij lopen namelijk het risico om antistoffen te maken tegen het bloed van hun kind. Het kind kan dan bloedarmoede krijgen.

Je hebt bloedgroep resus-D-negatief

De verloskundige neemt in week 27 van de zwangerschap nog een keer bloed bij je af om vast te stellen of je antistoffen maakt tegen het bloed van je kind. In hetzelfde bloed bepaalt het laboratorium ook de resus-D-bloedgroep van je kind.

  • Als je kind bloedgroep resus-D-positief heeft, krijg je een injectie. Deze injectie verkleint de kans dat je antistoffen gaat maken tegen het bloed van je kind. Je krijgt deze injectie twee keer: in week 30 van de zwangerschap en direct na de bevalling. De baby merkt niets van de injectie en loopt geen enkel risico.
  • Als uit het bloedonderzoek blijkt dat je kind net als jijzelf ook bloedgroep resus-D-negatief heeft, krijg je geen injecties.

Na een miskraam, abortus of vruchtwaterpunctie

De injectie heb je ook nodig na een miskraam, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, een vruchtwaterpunctie, een abortus of een ongeluk. Dus in alle situaties waarin bloed van de vrucht in jouw bloed terecht heeft kunnen komen, is een injectie noodzakelijk. Het is belangrijk dat je de injectie binnen 48 uur toegediend krijgt. Hiermee voorkom je problemen als je later nog een keer zwanger bent.

Je hebt bloedgroep resus-c-negatief

De verloskundige neemt in week 27 van de zwangerschap nog een keer bloed bij je af. Het laboratorium onderzoekt dit bloed op antistoffen tegen het bloed van je kind. Als het laboratorium antistoffen vindt, krijg je verder onderzoek. De verloskundige geeft je hier meer informatie over.

Meer informatie over de resusfactor kun je ook vinden in de folder ‘Zwanger’ die je krijgt van de verloskundige, of op de website van het RIVM.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.