DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online
 

De werkdag van jeugdpsycholoog Heleen Koppelaar

Nooit een saaie dag bij het Ouder- en Kindteam! Houd je van direct contact met heel diverse kinderen, jongeren, gezinnen en collega’s, dan ben je bij het Ouder- en Kindteam aan het goede adres. Heleen Koppelaar, jeugdpsycholoog in Ouder- en Kindteam Geuzenveld & Slotermeer vertelt hoe haar dag eruit ziet.

 

In het wijkgebouw, op school, thuis, in een buurtcafeetje… dat kan allemaal

“Als jeugdpsycholoog ontmoet ik kinderen, pubers en hun ouders het liefst op een plek die voor hen prettig is: in het wijkgebouw, op school, thuis, in een buurtcafeetje… dat kan allemaal. Vandaag begint mijn werkdag in de Honingraat, waar het Ouder- en Kindteam is gevestigd. Hier heb ik eerst een gesprek met een jongvolwassene, net 18, met somberheidsklachten, dan een intake met ouders die zorgen hebben over de angsten van hun dochter in groep 8 (en hoe moet dat als ze volgend jaar naar de middelbare school gaat?) en vervolgens een EMDR sessie met een angstige kleuter. Vader heeft voor mij zijn traumatische ervaringen in een verhaal beschreven. Een collega ouder- en kindadviseur schiet mij aan met de vraag om mee te denken over een kind met flinke concentratieproblemen op school. Kan ik komen observeren en met haar ouders en leraar in gesprek gaan over hun zorgen?

 

Soms is de problematiek zo complex dat gespecialiseerde hulp nodig is

Ik reageer nog snel op een e-mail van een huisarts die wil overleggen over een gezin met drie kinderen dat een moeilijke periode doormaakt, en ga dan snel naar mijn afspraak op school. Daar neem ik als jeugdpsycholoog deel aan het Zorgbreedte Overleg. Deze keer schuift een moeder aan bij het overleg, zij zoekt hulp voor haar kinderen die, na vele verhuizingen, net op hun nieuwe school zijn gestart. Het oudste meisje lijkt gemakkelijk te wennen en zich goed te voelen, de jongste laat wisselend agressief en verdrietig gedrag zien, wat door de leraar moeilijk te begrijpen en bij te sturen is. Moeder vertelt open over hun traumatische ervaringen met huiselijk geweld. We maken afspraken over de mogelijke inzet van hulp voor haarzelf en de kinderen en over samenwerking met de betrokken specialistische GGZ. Vaak kunnen we kinderen zelf GGZ-begeleiding bieden in het Ouder- en Kindteam, via diagnostiek en traumabehandeling, vaak EMDR, soms is de problematiek zo complex dat gespecialiseerde hulp nodig is.

 

Hulp die past en aansluit

Met school spreek ik af om een presentatie te geven over ‘traumasensitief lesgeven’, zodat de ondersteuning die kinderen in het dagelijkse en schoolse leven nodig hebben, goed verbonden is met wat zij in een behandeling ervaren en leren. De leraren voelen zich op hun beurt sterker in hun mogelijkheden hen daarbij te ondersteunen. Om ouders en kinderen in hun eigen kracht te versterken is het belangrijk dat de hulp die zij krijgen echt bij ze past en goed aansluit bij hun dagelijks leven, zowel thuis als op school. Zonder schot daartussen.

 

Geen moment verveeld

De dag eindigt op de Honingraat, waar ik nog twee afspraken heb met jongeren die wel begeleiding willen, maar liever niet op school. De eerste, een jongen, is op de basisschool flink gepest en ervaart dat nu op de middelbare school weer. Gelukkig stemt hij er deze keer mee in om te gaan praten met zijn mentor en de leerlingbegeleider op school. Zo staat de therapie die hij krijgt niet op zichzelf en kan zijn verhaal aanzetten tot het verbeteren van de situatie op school. Wat daar nodig is, is een luisterend oor en ondersteuning van vertrouwde personen plus het aanpakken van het pesten in de klas. Het meisje dat ik daarna zie, worstelt met de scheiding van haar ouders. Zij heeft haar vader en moeder na lang wikken en wegen verteld hoe zij de situatie ervaart en wat ze graag anders zou willen. Wij hebben dit samen goed voorbereid. Wat een stap!

 

De werkdag is voorbij gevlogen en zoals altijd heb ik mij geen moment verveeld.”

 

Heleen Koppelaar – jeugdpsycholoog Ouder- en Kindteam Geuzenveld & Slotermeer.

 

Misschien is werken bij de Ouder- en Kindteams ook wat voor jou? Ga naar de pagina met vacatures.